Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

 



Μουσικό Σαν Σήμερα

11 Μαιου 1992


Οι Iron Maiden κυκλοφορούν το 9ο album τους με τον τίτλο ''Fear Of The Dark''. Eίναι η τελευταία δουλειά του τραγουδιστή Bruce ''Air Raid Siren'' Dickinson με το σχήμα αφού είχε ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη πως μετά το τέλος της περιοδείας θα αποχωρούσε. Επίσης ο μακροχρόνιος παραγωγός των Iron Maiden, Martin Birch έκανε την δουλειά για τελευταία φορά. Mετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αποσύρθηκε από την δισκογραφία.
2 χρόνια πριν, το συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει το . . .'λίγο' ''No Prayer For The Dying''. Το είχαν ηχογραφήσει σε έναν αχυρώνα που ανήκε στον μπασίστα και βασικό συνθέτη Steve Harris. Είχαν νοικιάσει το φορητό στούντιο των Rolling Stones αλλά τελικά όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν καλή ιδέα. . . Για την διαδικασία ηχογράφησης του ''Fear Of The Dark'', το συγκρότημα επένδυσε σε εξοπλισμό ώστε ο . . .αχυρώνας να μετατραπεί σε σύγχρονο στούντιο. Υπήρχε ο περιορισμός του χώρου αλλά ο παραγωγός Martin Birch έκανε όπως πάντα καλή δουλειά.
Το album έφτασε να έχει διάρκεια 57 λεπτά, την μεγαλύτερη σε δίσκο του σχήματος μέχρι τότε.

Τα τραγούδια:
Be Quick Or Be Dead
Έναρξη με ένα τραγούδι ''σταθμό'' στην ιστορία των Iron Maiden. Δυναμικό ''μπάσιμο'', ταχύτητα και το συγκρότημα δείχνει να είναι σε τρελά κέφια! Έχει μια αύρα Aces High στην ταχύτητα αλλά μέχρι εκεί! Καλή αρχή και καλό βίντεο κλιπ!
''Afraid To Shoot Strangers''
Aδυναμία! Πόσο αγαπώ αυτόν τον Ύμνο! Βαθιά αντιπολεμικό θέμα με Μουσικάρες από τον Steve Harris. ''Progressive'' στοιχεία, μελωδία, ρυθμός, πανέμορφα solos από τους Murray/Gers και το κλασικό ''Maiden'' ξέσπασμα στο 2ο μέρος της σύνθεσης.
''Fear Is The Key''
''Μυστηριώδες'' τραγούδι! ''Ανατολίτικη'' εισαγωγή, metal riffs και ένα κλασικό ρεφραίν που σου ''κολλάει'' στο μυαλό και στην ψυχή! Το τραγούδι μιλά για τον φόβο στις σεξουαλικές σχέσεις που προκύπτουν από το AIDS. Γράφτηκε την εποχή που το συγκρότημα έμαθε για τον θάνατο του τραγουδιστή των Queen, Freddie Mercury.
''Childhood's End"
Το ''αδερφάκι'' του ''Afraid To Shoot Strangers''! Το 2ο προσωπικό αγαπημένο του δίσκου και δυστυχώς υποτιμημένο τραγούδι. . . Απαισιόδοξο αλλά ρεαλιστικό, μιλά για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου και τη σκληρή τους πραγματικότητα.
Dave Μurray και Janick Gers ''μιλάνε'' με τις κιθάρες, ρεφραίν - δήλωση και ακούς ένα αριστούργημα! Η Μουσική ακολουθεί τα μονοπάτια του ''αδερφού'' του και δεν γίνεται να μην σου αρέσει. Εγώ το λατρεύω!
''Wasting Love''
Μια ''Heavy'' Metal μπαλάντα που υπάρχει σαν τραγούδι από την εποχή του ''Tattooe Millionaire'', του πρώτου solo album του Bruce Dickinson που κυκλοφόρησε το 1990. Ρομαντισμός, μελαγχολία, συναίσθημα με καλή δουλειά στις κιθάρες. Δυνατή ερμηνεία από την ''Αεροπορική Σειρήνα.''
Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Γούστα. . .
''Fear Of The Dark''
Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου. Για την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών, αποτελεί ''σημαία''. . . Ήρεμο στην αρχή μέχρι να έρθει το κλασικό ''ξέσπασμα''.
Εμένα δεν μου αρέσει, απεναντίας το θεωρώ υπερεκτιμημένο. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω πως live το τραγούδι απλά ''απογειώνεται''!
Το ''Fear Of The Dark'' είναι ένα καλό album. Έχει όμως και ''χτυπητές'' αδυναμίες. . . Τραγούδια όπως τα ''From Here To Eternity'', ''The Fugitive'', ''Chains Of Misery'', ''The Apparition'', ''Judas Be My Guide'' και το ''Weekend Warrior'' είναι το λιγότερο ''fillers'' (γεμίσματα).
Άνετα ο δίσκος ''στεκόταν'' χωρίς τα συγκεκριμένα απαράδεκτα για ''Maiden'' κομμάτια. . .

Το εξώφυλλο:
Είναι το πρώτο έργο που δεν σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο Derek Riggs. . . Το ''απόλυτο'' ξενέρωμα για μένα. . . Η ''δάδα'' πέρασε στον άγνωστο εκείνη την εποχή, Melvyn Grant ο οποίος έγινε ο δεύτερος καλλιτέχνης που σχεδίασε τον πιο τρομακτικό ''Eddie'' όλων των εποχών. . .
Σιγά, θα τα κάνω ''πάνω'' μου. . .
Σύμφωνα με τον μάνατζερ Rod Smallwood, το συγκρότημα άρχισε να δέχεται προσφορές από άλλους καλλιτέχνες.
"Θέλαμε να αναβαθμίσουμε τον ''Eddie'' για τη δεκαετία του '90. Από ένα ''πλάσμα τρόμου'', να τον μετατρέψουμε σε κάτι περισσότερο απειλητικό."
Προσωπικά δεν μου αρέσει. Oι δουλειές του Derrek είναι απλά ασυναγώνιστες.
Το ''Fear Of The Dark'' είναι το τέλος της ''κλασικής'' περιόδου των Iron Maiden. . .
Θα ακολουθήσει το πάρα πολύ μέτριο ''The X Factor'' του 1995 και το κάκιστο ''Virtual XI'' του 1998. . .
Κάπου τότε επέστρεψε ο Bruce Dickinson και το απλά αξιοπρεπές ''Brave New World'' του 2000, έφερε ηρεμία στις τάξεις των οπαδών.
''Contaminated waters, pollution and decay. . .Just waiting for disease to strike, oh will we learn someday. . ?''


Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου