Σάββατο 27 Μαΐου 2023


Το μεταλλικό προοδευτικό δίδυμο Vass/Katsionis, δεκατέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους μας παρουσιάζουν τον διάδοχό του με την ονομασία ''Cynical Silence''.


Αν αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας καλλιτέχνης, ανάμεσα σε πολλούς ακόμα εξαίρετους δημιουργούς, που μπορεί να μας προσφέρει ποιοτικό progressive metal, έτσι όπως το αναβιώσαμε στις εποχές της δεκαετίας του '90 με μεγαθήρια του είδους όπως τους Fates Warning, Dream Theater και πολλούς ακόμα, τότε μόνο το όνομα του εξαιρετικού Μπάμπη Κατσιώνη μπορώ να αναφέρω. Ένας μουσικός που εδώ και πολλά χρόνια μας προσφέρει εξαιρετικά άλμπουμ με σπουδαίες συνεργασίες και solo κυκλοφορίες. Όλες αυτές όμως οι σπουδαίες κυκλοφορίες έρχονται με τις σωστές επιλογές/συνεργασίες και μία τέτοια είναι όταν στη φωνή υπάρχει ο αγαπητός Billy Vass. Ο τραγουδιστής των Terra Incognita ο οποίος ξεχωρίζει προσωπικά για μένα για την δύναμη της φωνής του, τα συναισθήματα που βγάζει και την εκπληκτική του προφορά. Όλα αυτά με μερικές ακροάσεις γίνονται αντιληπτά στο νέο τους άλμπουμ, το οποίο για μία ακόμη φορά συνεχίζει την παράδοση του ντεμπούτου τους, διατηρώντας τη μικρή χρονική διάρκεια (αριστουργήματα βγήκαν με λιγότερη διάρκεια!). Έτσι λοιπόν μέσα από εννέα συνθέσεις με συνολική διάρκεια τα σαράντα λεπτά μας παρουσιάζουν μία πολύ όμορφη progressive metal κυκλοφορία που σίγουρα θα αφήσει το δικό της στίγμα στο συγκεκριμένο ιδίωμα.

 


Ακούγοντας αρκετές φορές το άλμπουμ ηχητικά μου θύμισε τα κλασσικά δημιουργήματα ''Perfect Symmetry'' και ''Parallels'' των Fates Warning στις μελωδίες, με την τεχνικότητα των πρώτων άλμπουμ των Dream Theater και όλα αυτά μέσα από τη δική τους μουσική ταυτότητα. Έτσι λοιπόν θα ακούσετε πολύ όμορφες μελωδίες ταυτόχρονα όμως με μία εκπληκτική τεχνική προσέγγιση που αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει!


Συνθέσεις όπως τα ''The End of Innocence'', ''Restless Seeker'', ''Cynical Silence'' και ''Vengeance Is Mine'' στην κυριολεξία έλιωσαν στην επανάληψη. Τα πανέμορφα ρεφρέν με την τεχνικότητα της μουσικής πιάνουν ταβάνι. Ωστόσο υπάρχουν συνθέσεις πιο έμμεσες , κρυφά διαμάντια όπως το ''Radical Realist''. Συναισθηματική, τρομερή κορύφωση στο δραματικό δίλεπτο ''A Day Without Loss'' με τον Billy Vass να δίνει τρομερό ρεσιτάλ ερμηνείας. Μοντέρνο, δυναμικό, τεχνικό progressive όπως το αγαπήσαμε με τα ''Invisible Thread''και ''Answers'' συνθέσεις που ακροβατούν ανάμεσα στη νηνεμία και την progressive έξαρση, για να κλείσει ο δίσκος με το πεντάλεπτο ατμοσφαιρικό ''My Island Is Home'' με το Billy Vass για άλλη μία φορά να κλέβει την παράσταση με την ερμηνεία του, σε μία σύνθεση αρκετά ιδιαίτερη και φουτουριστική και όλα αυτά με μία πεντακάθαρη και δυνατή παραγωγή που ναι επιτέλους ακούγεται και το μπάσο!!!


Το νέο δεύτερο δημιούργημα των Vass/Katsionis δεν θα επαναπροσδιορίσει το progressive ιδίωμα, ούτε θα προσφέρει κάτι καινούργιο απ' ότι ήδη έχουμε ακούσει. Το ''Cynical Silence'' όμως προσφέρει σπουδαίες συνθέσεις που μας ταξιδεύουν πολλά χρόνια πίσω. Σε εκείνα τα χρόνια που η μουσική ''Κυνική σιωπή'' σπάει συθέμελα τοίχους από ατσάλι...


Vass/Kattsionis facebook

Vass/Katsionis bandcamp

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου