Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

 



Υπερ-κλασικό Μουσικό Σαν Σήμερα

25 Μαίου 1983


Mετά την κυκλοφορία του ''Live Evil'' των Black Sabbath και το . . .μπάχαλο που ακολούθησε, ο ''Μεγάλος Κοντός'' Ronnie James Dio και ο drummer Vinnie Appice, αποφασίζουν να μην κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Σχηματίζουν τους Dio και αρχίζουν να ψάχνουν για νέα μέλη.
Ο Ronnie προτείνει στον Jimmy Bain, άλλοτε συνοδοιπόρο του στους Rainbow του Richie Blackmore, να αναλάβει το τετράχορδο ''αλυσοπρίονο''! Σιγά μην δεν δεχόταν ο Jimmy, ο οποίος με τη σειρά του, προτείνει τον Vivian Campbell για κιθαρίστα. Έτοιμη η μπάντα!
Όλοι μαζί ξεκινoύν να συνθέτουν. O Ronnie επισκέφθηκε το κάστρο Tintagel στην Κορνουάλη προκειμένου να εμπνευστεί από την ατμόσφαιρα του χώρου (καθόλου παράξενο). Η επίσκεψή του εξελίχθηκε σε. . .αρμένικη ''βίζιτα'' αφού έμεινε μια βδομάδα!
Έχοντας ''γεμίσει τις μπαταρίες'', το συγκρότημα ολοκληρώνει το album που γίνεται instant clasic!

Tα τραγούδια:
''Stand Up And Shout''
Ο Dio είναι εδώ και το Heavy Metal κερδίζει έναν μεγάλο ''παίκτη''! Γρήγορος ρυθμός με τις κοφτερές κιθάρες του ''Viv'' και φωνητικά που θα μας ''στοιχειώνουν'' για μια ζωή! SHOUT!!!
''Holy Diver''
Όταν έχεις έμπνευση, προκύπτει κάτι μεγαλειώδες! ''Γεννιέται'' κάτι που θα σε συντροφεύει μέχρι να σταματήσεις να βασανίζεσαι σ 'αυτόν τον !@#$ κόσμο. . . Το ομώνυμο ''διαμάντι'' είναι μια επική σύνθεση που αντιπροσωπεύει 1.926 τοις 100 το Heavy Metal!
Ρυθμός βαρύς και αργός, κιθάρες που κάνουν την κεφάλα σου να ανεβοκατεβαίνει, drums που αναγκάζουν τα ηχεία να δονούνται ''άσχημα''!
Το solo του ''Viv'' είναι, τι να πω, . . .κλασικό;;;; Ε, ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΠΑΡΑΠΆΝΩ!!!! Παντοτινό Μουσικό μεγαλείο!
''Don't Talk To Strangers''
Ακουστική εισαγωγή και ανατριχιάζεις απλά. . . Στο 1.05' έρχεται η ηλεκτρική ''εκκένωση'' και ο Ronnie εξαπολύει τους γεμάτους μένος στίχους για τα θηλυκά, το κακό, τη θρησκεία, το σκοτάδι, τον θυμό, τον πόνο. . . Έ-Π-Ο-Σ! Οι κιθάρες ''καίνε'' τα πάντα στο ''διάβα'', στο 2.22', ο Viv ''ξερνάει'' ακόμη ένα απiστευτο solo. . ! Η κορυφαία στιγμή (για μένα) του album βρίσκεται στο τελείωμα του solo, στο 3.17''. . . Σ' εκείνο το σημείο ο Ronnie ακούγεται σαν να σε ''εκλιπαρεί'' φωνάζοντας με όλη του την ψυχή: ''Protect Your Souuuuul''!!! Tι άλλο να πω και να περιγράψω. . .Είμαι ελάχιστος απλά!
''Rainbow In The Dark''και ''Shame On The Night'' κρατούν ψηλά τα standarts ενός δίσκου - θρύλου!
Στο πανέμορφο εξώφυλλο του Randy Berett, η μασκότ του συγκροτήματος, ο ''Murray'', μια ''evil'' φιγούρα, έχει αλυσοδέσει έναν δύσμοιρο, τρομοκρατημένο καθολικό ιερέα και τον έχει να ''θαλασσοδέρνεται''! FUCK YEAH!!!
Ο Dio είχε υποστηρίξει ότι τα φαινόμενα είναι παραπλανητικά. Θα μπορούσε να είναι ένας ιερέας που σκοτώνει έναν διάβολο, θέλοντας οι άνθρωποι να μην «κρίνουν ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του». Πόσο σωστός!
''They 're an evil drug to make you lose your mind. . .''

Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου