Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

  Οι Jag panzer είναι μία από τις πιο underrated μπάντες στο χώρο του metal, που δεν θέλησε ποτέ να εισέλθει στους κύκλους της mainstream μουσικής βιομηχανίας, κάτι που δεν έχει και ανάγκη άλλωστε.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα με συγκεκριμένο προσανατολισμό και  στίγμα, τεράστια μουσική προσφορά και χρόνια δισκογραφίας. Με μικρό σχετικά brand name, με πολλούς όμως πιστούς και φανατικούς οπαδούς που αναγνωρίζουν την αξία του. Για όλους εμάς που αγαπάμε υπέρμετρα τους Jag Panzer, η ανυπομονησία για μία νέα τους κυκλοφορία είναι τεράστια, πόσο δε μάλλον η στιγμή της πρώτης ακρόασης. Επομένως είναι ιδιαίτερη η χαρά καθώς σήμερα, 23 Ιουνίου κυκλοφόρησε το 11ο studio album των Αμερικανών από την Atomic Fire Records και διάδοχο του πολύ καλού "The Deviant Chord (2017)" με τίτλο "The Hallowed". Νωρίτερα βέβαια είχαν κυκλοφορήσει σε μορφή single τα "Onward We Toil", "Stronger than You Know" και "Edge of a Knife" τα οποία μας έδωσαν μία πρώτη εικόνα για το concept του δίσκου. Σχετικά με το line-up, ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια μεταβολή, καθώς ο κιθαρίστας Ken Rodarte που εδώ και πέντε χρόνια παίρνει τη θέση του "παροπλισμένου" Joey Tafolla στις περιοδείες, είναι ουσιαστικά πλέον ο μόνιμος αντικαταστάτης του. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος (σε σταθερή βάση εδώ και χρόνια) είναι οι John Tetley στο μπάσο, Mark Briody στις κιθάρες, Harry Conklin στα φωνητικά και Rikard Stjernquist στα τύμπανα. 

        Στιχουργικά οι Αμερικανοί ασχολούνται με τον πόλεμο, την καταστροφή και τις επικές μάχες, όμως εντοπίζονται και στοιχεία λογοτεχνίας και ποίησης σε κάποιες δουλειές τους (Thane to the Throne (2000) concept album βασισμένο στον Μάκβεθ του Σαίξπηρ). Το εξώφυλλο του δίσκου είναι εξαιρετικό όπως σχεδόν όλες οι δουλειές των J.P και το "The Hallowed" είναι ένα concept άλμπουμ. Μια ιστορία που αναφέρεται σε μια ομάδα επιζώντων ενός κατεστραμμένου μετα-αποκαλυπτικού κόσμου που μέσω ενός επικίνδυνου ταξιδιού γεμάτο συγκρούσεις και μάχες με τέρατα, ψάχνει να βρει ένα νέο ασφαλές μέρος να εγκατασταθεί. Σε ό,τι αφορά τη μουσική, έχουμε ξεκάθαρα να κάνουμε με έναν κλασικό Jag Panzer δίσκο: Τίμιο, παραδοσιακό, επιθετικό, επικό, ταχύ και δυνατό heavy metal, με άφθονα στοιχεία N.W.O.B.H.M (new wave of British heavy metal) που εξάλλου αποτελεί και πηγή έμπνευσής τους. Οι συνθέσεις περιβάλλονται από μια δυνατή και καθαρή παραγωγή και τα πλήκτρα εκεί που είναι απαραίτητα, συμπληρώνουν την επική ατμόσφαιρα. Οι καταιγιστικές κιθάρες με τους φοβερούς ρυθμούς και τα εξαιρετικά δουλεμένα σόλο, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι ο Rodarte δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τους τιτάνες προκατόχους του (Joey Tafolla και Chris Broderick). Τα ριφς  είναι αναγνωρίσιμα σε κάθε J.P δίσκο, αλλά υπάρχουν και διαφορετικά κιθαριστικά ηχοχρώματα που προκαλούν ευχάριστη έκπληξη, καθώς δεν έχουμε την ευκαιρία να τα ακούμε συχνά στους περισσότερους δίσκους. Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται ηνήδη ανεβασμένη ατμόσφαιρα και μελωδία. Άξιος συνοδοιπόρος του Rodarte στις κιθάρες, ο ακούραστος Mark Briody, εκ των ιδρυτών του συγκροτήματος και βασικός υπεύθυνος των συνθέσεων. Τα τύμπανα και το μπάσο, άψογα όπως πάντα, δίνουν ρυθμο και μουσικό χρώμα, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κομμάτια. Ο δε Harry Conklin, που εκτός από τους αξεπέραστους Titan Force, έχει αναλάβει και τα φωνητικά στους Cloven Hoof (ένας ακόμα από τους πολλούς λόγους για να τον λατρεύουμε), είναι για ακόμα μία φορά εξαιρετικός. Αγέραστος, με όρεξη και πάθος που θα ζήλευε ακόμα και εικοσάχρονος, δίνει το δικό του ρεσιτάλ στο μικρόφωνο. 


       Στο "The Hallowed" δεν υπάρχει σύνθεση που να υστερεί, το αντίθετο μάλιστα, καθώς υπάρχουν μουσικά στοιχεία που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό: Όμορφα ρεφρέν ("Edge of a Knife"), επιθετικοί ρυθμοί ("Stronger than You Know"), επικές στιγμές ("Onward We Toil") και τρομερές συνθέσεις που παραπέμπουν στην πρώιμη περίοδο της μπάντας ("Dark Descent"). Σε γενικές γραμμές ο δίσκος δεν ακούγεται απλά ευχάριστα, αλλά με την ολοκλήρωσή του, οι αρκετές επαναλήψεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, όχι λόγω μουσικής πολυπλοκότητας ή κάτι παρόμοιο, αλλά από καθαρή ευχαρίστηση ώστε να βιώσει για μια ακόμα φορά ο ακροατής την ίδια ηχητική απόλαυση. 

        Η τελευταία δουλειά των Jag Panzer, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτόν που θέλει να έρθει σε μία πρώτη επαφή με την μπάντα και κατά πάσα πιθανότητα να την αγαπήσει. Όσο για τους μπαρουτοκαπνισμένους και φανατικούς Jag Panzerάκηδες (όπως ο γράφων), είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα αγνής αγάπης, πάθους και έμπνευσης μουσικών ηλικίας πάνω από 60 χρονών, να δημιουργούν μικρά αριστουργήματα.





Track List:

1. Bound as One  

2. Prey

3. Ties That Bind  

4. Stronger than You Know

5. Onward We Toil

6. Edge of a Knife

7. Dark Descent  

8. Weather the Storm  

9. Renewed Flame  

10. Last Rites  


Discography

Ample Destruction (1984)

Dissident Alliance (1994)

The Fourth Judgement (1997)

The Age of Mastery (1998)

Thane to the Throne (2000)

Mechanized Warfare (2001)

Chain of Command (2004, inedits in 1987)

Casting the Stones (2004)

The Scourge of the Light (2011)

The Deviant Chord (2017)

The Hallowed (2023)


facebook
instagram

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου