Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

 



''Δολοφονικό'' Μουσικό Σαν Σήμερα

25  Ιουλίου 1983


Οι . . .ψαροπόντικες Metallica, μετά από . . .μυθικές αλλαγές στο line up, σταθεροποιούν την σύνθεσή τους και ηχογραφούν το ντεμπούτο album με τίτλο ''Kill 'Em All''! O αρχικός τίτλος ήταν ''Metal Up Your Ass'' αλλά η εταιρεία τους, η Megaforce του Jon Zazula, τους . . .έβαλε χέρι.
Από πολύ κόσμο, το ''Kill 'Em All'', θεωρείται ο πρώτος ''Thrash'' Metal δίσκος στην Μουσική Ιστορία! Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του album;
Πάθος, ''πείνα'' για καταξίωση, αγάπη για το ''Punk'', το ''Ηeavy'' Metal της εποχής, η ένταση και η ''αλητεία''! Μια κραυγή οργής 4 ταλαντούχων νεαρών με την ακμή να υπάρχει ακόμη στα μούτρα τους! Σε 4 κομμάτια, έχει συνεισφέρει συνθετικά ο Dave Mustaine, πριν εκδιωχθεί κακήν κακώς λόγων θεμάτων που είχε με ουσίες. Παραγωγή και ήχος χαρακτηριστικός της εποχής. Ακούγονται όλα ''βρώμικα''και επιθετικά!
Τα τραγούδια:
''Hit The Lights''
O ενθουσιασμός που ''καταλαμβάνει'' ένα συγκρότημα, όταν ανεβαίνει στην σκηνή, για να αποδώσει την Μουσική του, καθώς και οι αντιδράσεις που προκαλεί στον κόσμο που παρακολουθεί! Φήμες εικάζουν πως ο τίτλος του τραγουδιού προέρχεται από το ''Shoot The Lights'' των Βρετανών Diamond Head. Πόσο πιο χαρακτηριστική εισαγωγή όταν ο teenager James Hetfield ουρλιάζει ''. . .we 're gonna kick some ass tonight. . ! We got the Metal madness, when our fans start screaming, It's Right!
''The Four Horsemen''
Το τραγούδι το έγραψε ο Dave Mustaine. Κακά τα ψέματα. Στο πρώτο album των Megadeth, του σχήματος που ίδρυσε ο Mustaine μετά την απόλυσή του από τους Metallica, με τίτλο ''Killing Is My Business. . . and Business Is Good'', υπάρχει το τραγούδι ''Mechanix''. Είναι ουσιαστικά το ''The Four Horsemen'' με διαφορετικοί στίχοι και πιο γρήγορο ρυθμό. Οι στίχοι μιλούν για τους 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης που θα καλπάσουν στα 4 σημεία του ορίζοντα για να κάνουν γνωστό πως έρχεται το τέλος του κόσμου. ''. . .it's time to weild the blade. . !'' Αριστούργημα!
''Motorbreath''
Tο μοναδικό song που έγραψε alone o James Hetfield. 3 λεπτά ''γκάζι'' που μιλάει για εκείνους τους ανθρώπους που αφήνουν τη ζωή να περνά από μπροστά τους χωρίς να κάνουν κάτι και τελικά δεν πετυχαίνουν τίποτα σ' αυτή.
''Jump In The Fire''
Περιγράφει τον κόσμο από την ''σκοπιά'' του ''όξω απ' δω'' που προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους να αμαρτήσουν και τελικώς να ''σαλτάρουν'' στη φωτιά! Ομολογώ ότι δεν μου αρέσει το συγκεκριμένο τραγούδι, αλλά ποιος νοιάζεται! ''So come on. . .''!
''Whiplash''
Το πρώτο single του album. Eνα απλούστατο Μουσικά κομμάτι που μιλά για την πάθηση του λαιμού - σβέρκου από το ακατάπαυστο Headbanging που σε σοβαρές μορφές μπορεί να συγκριθεί με τραύμα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ταχύτητα! Ταχύτητα ακραία για το 1983! ''Bang your head against the stage, like you never did before. . !''
''Phantom Lord''
΄Μιλά για τα όσα ''περνά'' η Metal Μουσική. Για τις κατηγορίες, τις φήμες από τους διάφοροι άσχετοι καλοθελητές που όμως δεν ''μασάει'' και συνθλίβει τα πάντα στο πέρασμα της με την βοήθεια φυσικά των Metalheads! Στο 3.03 νοιώθεις (εσύ ο άσχετος) τι είναι το Metal!!!
''Fall to your knees. . . And bow. . !''
''No Remorse''
Η έντονη αντιπολεμική θεματολογία των στίχοι, στη δισκογραφία του συγκροτήματος, ξεκινά με το No Remorse''. Ωμή απέχθεια για εκείνους που επιλέγουν να πολεμούν για τη χαρά του να σκοτώνουν και που δεν νοιώθουν καθόλου τύψεις γι' αυτές τις πράξεις. Στο 4.49'', ο πόλεμος φτάνει στην πόρτα σου, κατακαημένε. . ! ''War without end. . !''
''Seek And Destroy''
Γραμμένο σε ένα φορτηγάκι, όξω από το εργοστάσιο που εργαζόταν ο James Hetfield. Eίναι το κομμάτι που πέρασε οντισιόν ο Kirk Hammet για να μπει στο συγκρότημα. Περιγράφει τις μάχες που έδιναν τα συγκροτήματα για Μουσική επικράτηση και που συχνά κατέληγαν σε αγαπημένο και αγνό βρωμόξυλο στο δρόμο (streetfights). Δεν μου άρεσε ποτέ το συγκεκριμένο τραγούδι, παρά το πανέξυπνο riff του.
''Metal Militia''
Το φινάλε ενός Ιστορικού album! O Hetfield ακούγεται πιο οργισμένος από ποτέ! Είναι ένα κάλεσμα στα ''όπλα'' πως οι Metallica ήρθαν για να μείνουν! Και μα την γ@μημένη Αλήθεια, έτσι ακριβώς είναι! Μέχρι και το 1988 τουλάχιστον. . .
Ένα τραγούδι που ''βρωμάει'' Dave Mustaine! Ένα από τα πιο κλασικά ''Thrash'' κομμάτια στην Μetal Ιστορία! H καλύτερη έξοδος για έναν δίσκο σαν το ''Kill 'Em All''!
Η αρχή μια τεράστιας Μουσικής καριέρας, για το σημαντικότερο συγκρότημα, όλων των εποχών. Τόσο απλά.
Στο εξώφυλλο, μια χερούκλα με μια ''ματσόλα'', έχουν κατακοκκινήσει τον τόπο. . !!!
''On through the mist and the madness, we try to get the message to you. . !

Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου