Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

 


Αγαπημένο Μουσικό Σαν Σήμερα

27 Ιουλίου 1984


Metallica κυκλοφορούν το 2ο album με τίτλο ''Ride The Lightning'', ένα χρόνο και 2 μέρες μετά το ντεμπούτο τους και χωρίς να το ξέρουν, δημιουργούν ''Μεταλλική'' Ιστορία! Το ''Ride The Lightning'' ηχογραφήθηκε σε τρεις εβδομάδες με παραγωγό τον Flemming Rasmussen στα Sweet Silence Studios στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Ο drummer Lars Ulrich είχε επιλέξει τον Rasmussen γιατί του άρεσε πολύ η παραγωγή που έκανε στο ''Difficult To Cure'' των Rainbow.
Κάποια στιγμή, ο James Hetfield σκέφτηκε να αφοσιωθεί στην κιθάρα και να αφήσει τα φωνητικά.
Το συγκρότημα πρότεινε στον τραγουδιστή των Armored Saint, John Bush να αναλάβει αλλά αυτός αρνήθηκε. Έτσι ο James Hetfield παρέμεινε ο τραγουδιστής και ρυθμικός κιθαρίστας. Ευτυχώς!
Μετά την επιτυχία του ''Kill 'Em All'', το συγκρότημα αποφάσισε να μην μείνει εκεί, αλλά να προχωρήσει μπροστά. Συνεχείς πρόβες, πάρα πολλά live όπου έπαιζαν αυτά που έγραφαν, μελέτη πάνω στα όργανά τους και γράφοντας συνέχεια Μουσική, οι Metallica απλά ανέβηκαν επίπεδο. Έτσι, επιβεβαίωσαν όλα όσα λέγονταν γι' αυτούς.
Ο μπασίστας Cliff Burton έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του συγκροτήματος. Όντας πιο Μουσικό μυαλό, ''έσπρωξε'' τους υπόλοιπους να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους. Καλή η ταχύτητα αλλά ας προσθέσουμε κι άλλα υλικά! Τεχνική, ατμόσφαιρα, σκοτάδι, κοινωνικοί προβληματισμοί στους στίχους.

Τα τραγούδια:
''Fight Fire With Fire''
Οι στίχοι αναφέρονται στην πυρηνική καταστροφή. Το προσωπικά αγαπημένο τραγούδι του δίσκου, είναι ένας ύμνος στο Thrash Metal. Ακουστική εισαγωγή και ξαφνικά οι κιθάρες σε ''παίρνουν και σε σηκώνουν. . ''! ''Πυρηνικό ολοκαύτωμα!''
''Ride The Lightning''
Η θανατική ποινή εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. και το ομώνυμο αριστούργημα διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα, παρόλο που δεν έχει διαπράξει τον φόνο για τον οποίο κατηγορήθηκε.
Η μπάντα εμπνεύστηκε τον τίτλο από το βιβλίο ‘'The Stand’' του Stephen King, το οποίο διάβαζε εκείνη την περίοδο ο Kirk Hammett. Ο Kirk, μιλώντας στο περιοδικό Rolling Stone, θυμάται:
''Ο ήρωας διέσχιζε ένα μικρό μονοπάτι, οδεύοντας προς τη θανατική ποινή, και έλεγε πως περίμενε να «δαμάσει τον ηλεκτρισμό» (ride the lightning). Σκέφτηκα πως αυτός ήταν ένας πολύ καλός τίτλος για κομμάτι. Το είπα στον James και τελικά δώσαμε τον τίτλο όχι μόνο στο κομμάτι, αλλά ''βαφτίσαμε'' έτσι το album.'' Βαρύς ρυθμός, τεχνικό τραγούδι και σαφώς η ταχύτητα είναι παρούσα εκεί που πρέπει!
''For Whom The Bell Tolls''
Αντιπολεμικοί στίχοι. Είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα του Ernest Hemingway που εκδόθηκε το 1940 και αναφέρεται στην ματαιότητα του πολέμου και συγκεκριμένα στη δυσοίωνη μοίρα ενός στρατιώτη του ισπανικού εμφυλίου. Από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του συγκροτήματος που δεν λείπει από το live ste list.
''Fade To Black''
H πρώτη Metal ''μπαλάντα'' των Metallica. Κάποιοι ''ξινίζουν'' μούτρα τους. Κι εγώ μαζί..! Oι στίχοι μιλούν για κάποιον που αναρωτιέται αν υπάρχει νόημα να ζει, ευχόμενος να πεθάνει. Στις τελευταίες δύο στροφές, φαίνεται να καταλαβαίνει πως η ζωή είναι πολύ καλό δώρο για να θες να την πετάξεις, αλλά είναι πια πολύ αργά για την αφεντιά του. Mελωδία στο πρώτο μέρος του τραγουδιού, Heavy Metal ξέσπασμα στο 2ο. 'Εχω να το ακούσω καμιά 30ριά χρόνια. Δεν μου λείπει..
''Trapped Under Ice''
Περιγράφει αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος του. Παγιδευμένος κάτω από τους πάγους και παρότι πασχίζει να τον προσέξει κάποιος και να τον βοηθήσει, . . .''κουφότοπος''. 'Οι στίχοι συμβολίζουν το πόσο υποφέρει ο άνθρωπος λόγω της μοναξιάς. Tαχύτητα, ρυθμός και Thrash!
''Escape''
Το 2ο αγαπημένο του δίσκου! Ένας «ύμνος» στην ελευθερία. Τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ζωής τις αντιμετωπίζεις μόνος, βασιζόμενος αποκλειστικά στις δυνάμεις σου. Δεν το είχαν παίξει ποτέ live μέχρι το 2012 που αποφάσισαν να αποδώσουν ολόκληρο το ''Ride The Lightning'' ζωντανά, οπότε. . !
''Creeping Death''
Το προτελευταίο κομμάτι του δίσκου αναφέρεται τη ζωή του Μωυσή και την επιδημία που είχε χτυπήσει τους Αιγύπτιους. Το ''Creeping Death'' είναι ένα άλλο όνομα για τον άγγελο που φέρεται να έστειλε την επιδημία, έπειτα από το . . .αίτημα του Μωυσή για απελευθέρωση του λαού του, το οποίο δεν εισακούστηκε από τον Φαραώ. Aπό τα πιο γνωστά κομμάτια του γκρουπ με ένα καταπληκτικό solo από τον Kirk Hammet.
''The Call Of Ktulu''
Το τελευταίο κομμάτι του δίσκου είναι instrumental, αλλά δεν αποτελεί ένα απλό τζαμάρισμα. Άντλησαν έμπνευση από την ιστορία του ‘The Call Of Cthulhu’ (1926) του Αμερικανού συγγραφέα H.P. Lovecraft. Συνθετικά έχει συμβάλλει και ο Dave Mustaine.

Το εξώφυλλο είναι δημιουργία από τους AD Artists σε ''σκηνοθεσία'' του συγκροτήματος. Βλέπουμε μια ηλεκτρική καρέκλα σε έναν μπλε ουρανό, με αστραπές να προέρχονται από το λογότυπο του γκρουπ. Πιο . . .ευγενικό από το εξώφυλλο του ''Kill 'Em All''. . !
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, οι Metallica γιγαντώθηκαν. Η Μουσική τους έφερε νέο ''αίμα'' και έπαιζαν πλέον σε στάδια ''τίγκα'' στον κόσμο. Το πιο σημαντικό όμως ήταν το γεγονός ότι εξακολουθούσαν να είναι ''πεινασμένοι'' και ορεξάτοι για την αγαπημένη τους Μουσική!
2 χρόνια αργότερα, θα τους ''προσκυνούσε'' όλος ο κόσμος!
''Feel no pain, but my life ain't easy. . .I know I'm my best friend. . .''

Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου