Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023


Τελικά πόσους κρυμμένους άσσους έχει στο μανίκι της η πανέμορφη Σουηδία στη μεταλλική της σκηνή?! Και κάπου εδώ θα σας διηγηθώ την ιστορία μίας πανέμορφης μουσικής κυκλοφορίας με τον τίτλο ''Tell Freedom I Said Hello'' των Prime Creation.


Προσωπικά τους Prime Creation δεν τους γνώριζα μέχρι τη στιγμή που η δισκογραφική τους εταιρεία, η Roar! Rock Of Angels Records, μου έστειλε το promo της τρίτης δισκογραφικής δουλειάς των Σουηδών. Δεν το κρύβω πως το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν το πανέμορφο εξώφυλλο, δημιούργημα του ταλαντούχου Γιάννη Νάκου. Το σημαντικότερο όμως είναι το μουσικό περιεχόμενο και εκεί οι Σουηδοί Prime Creation βγαίνουν νικητές πανηγυρικά. Το εντυπωσιακό μελωδικό τους κράμα μελωδικού heavy metal, που άλλοτε λοξοκοιτάει προς το progressive και μάλιστα πετυχημένα, αλλά και η σκοτεινή ατμόσφαιρα που περιβάλει το τρίτο τους δημιούργημα στέφεται με απόλυτη επιτυχία ως μία από τις αγαπημένες μου μουσικές κυκλοφορίες για τη χρονιά που διανύουμε. Για να σας βοηθήσω περισσότερο φανταστείτε μία καλή μίξη των Nocturnal Rites με τους αγαπητούς Pyramaze. Δεν μπορεί...Είμαι σίγουρος πως τώρα σας έπεισα!!!


Το άλμπουμ περιέχει δέκα συνθέσεις οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 43 λεπτά, αρκούν όμως για να σας πείσουν για την ποιότητα και το επίπεδο του άλμπουμ. Κάθε σύνθεση έχει το δικό της μουσικό χαρακτήρα και ξεχωρίζει η μία από την άλλη. Αυτό είναι κάτι που μου θύμισε τη στόφα και τη δημιουργία άλμπουμ που έγραψαν τη δική τους ιστορία με θετικό πάντα αποτέλεσμα. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το στιχουργικό θέμα είναι δυστοπικό. Ωστόσο, δεν είναι ένα εννοιολογικό άλμπουμ. κάθε τραγούδι είναι αυτόνομο και εμπνευσμένο από βιβλία/ταινίες και την ιστορία του ίδιου του κόσμου. Η μουσική είναι γραμμένη εξολοκλήρου από τον κιθαρίστα Robin Arnell, ενώ στα φωνητικά ο Esa Englund δίνει το δικό του ρεσιτάλ ερμηνείας, με τα παθιασμένα φωνητικά του και τις όμορφες πτυχές της φωνής του.


Συνθέσεις όπως τα ''Promised Land'' και ''Erased'' με έστειλαν κυριολεκτικά. Ακούγοντας συνεχώς το άλμπουμ αντιλήφθηκα πόσο βάση δίνουν στη δημιουργία των ρεφρέν ώστε να κολλάνε στο μυαλό σου. Πραγματικά δεν βρήκα κάποια σύνθεση μέσα σε ολόκληρο το δίσκο που να μην είχε να μου δώσει κάτι μουσικά ή να μην μπορεί να με πορώσει. Ασήκωτα ριφ στο αγαπημένο ''State Dominion'' και εδώ να αναφέρω πόσο βάση έχουν δώσει στα δεύτερα φωνητικά, δίνοντας έτσι μία πιο επιβλητική εικόνα στο τελικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το σκοτεινό ύφος του άλμπουμ. Πιο μοντέρνοι  metal ρυθμοί στο ''Journey Through a Wasteland'', σύνθεση ΈΠΟΣ το λατρεμένο ''Receiver of Memory''. Μελωδικό και σε πιο mid tempo το φουτουριστικό ''My Last Farewell''. Σύνθεση για official video το άκρως πιασάρικο ''Into My World'' για να κλείσει ο δίσκος με το άκρως ιδιαίτερο και προοδευτικό ''Dystopia''.


Με τους Prime Creation η ROAR! Rock Of Angels Records βρήκε μουσική φλέβα χρυσού όπου η ποιότητα αναβλύζει σε μεγάλο βαθμό. Προσωπικά όμως δεν έμεινα μόνο στο συγκεκριμένο δίσκο. Έκανα την έρευνά μου ακούγοντας τα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους απορώντας για πιο λόγο ακόμα η μπάντα αυτή δεν έχει ακουστεί έστω λίγο περισσότερο. Ευκαιρία λοιπόν να απολαύσετε ένα από τα πιο ποιοτικά, προοδευτικά heavy metal άλμπουμ της χρονιάς, με μπόλικη μελωδία, σκοτεινή ατμόσφαιρα και συνθέσεις που από την αρχή μέχρι το τέλος σου προσφέρουν συναισθήματα και εικόνες. ότι ακριβώς προσφέρει δηλαδή η μουσική...Την ψυχή της...Τα συγχαρητήριά μου!




 Track list:
1. Tell Freedom I Said Hello
2. Promised Land
3. Erased
4. State Dominion
5. Fallen
6. Journey Through a Wasteland
7. Receiver of Memory
8. My Last Farewell
9. Into My World
10. Dystopia

Prime Creation:
Esa Englund - Vocals
Robin Arnell – Lead Guitar
Rami Tainamo – Rhythm Guitar
Henrik Weimedal – Bass Guitar
Kim Arnell – Drums

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου