Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

 


''Ιστορικό'' Μουσικό Σαν Σήμερα

20 Σεπτεμβρίου 1980


Ο τραγουδιστής Ozzy Osbourne βρίσκεται σε κακά χάλια μετά την απόλυση του από τους Black Sabbath στα μέσα του 1979. . . Το μόνο που κάνει για μήνες, είναι να πίνει και να ρουφάει ''γραμμές''. Από αυτό το χάος, θα προσπαθήσει να τον καθαρίσει η Sharon Arden, η κόρη του ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας των Black Sabbath. Με . . .γαϊδουρινή υπομονή αλλά και με τεράστιο ''προσωπικό'' ενδιαφέρον, η μελλοντική κυρία Osbourne, έβαλε πάλι τον Ozzy στο ''παιχνίδι''.
Τέλη Μαρτίου 1980 στα Ridge Farm Studios του Λονδίνου, ο κιθαρίστας Randy Rhoads και ο μπασίστας/στιχουργός/συνθέτης Bob Daisley, γράφουν σχεδόν ολόκληρη τη μουσική για έναν δίσκο που όπως τους διαβεβαιώνουν από την Jet Records θα είναι είναι ο πρώτος ενός project με τίτλο “Blizzard Of Ozz”, καθώς στα φωνητικά θα ήταν ο 31χρονος Ozzy Osbourne. O Lee Kerslake, πρώην των Uriah Heep στα drums, ο Don Airey στα πλήκτρα, είναι το νέο συγκρότημα του Ozzy, με την διαφορά ότι οι ίδιοι . . δεν το γνωρίζουν!
Ο Ozzy τις περισσότερες ημέρες μαστουρωμένος έως και λιπόθυμος στις πρόβες, συνεισφέρει τις παρανοϊκά μονοτονικές του μελωδικές γραμμές. Κάποιες φορές ο Randy ταιριάζει πάνω σ’ αυτές ένα riff. Άλλες φορές του παίζει κάποια ακόρντα και κείνος του υποδεικνύει: «αυτό είναι καλό, κράτα το κάπου να το θυμηθείς». Τελικά προκύπτουν οκτώ τραγούδια, τα οποία . . .σουλουπώνει χωρίς μεγάλη επιδεξιότητα ο ηχολήπτης Max Norman αφού ο παραγωγός Chris Tsangarides απολύθηκε γιατί δεν άρεσε η δουλειά του.
Το εντυπωσιακό παίξιμο του Randy Roads κυριαρχεί στο album. I Don’t Know”, “Crazy Train”, ''Suicide Solution'', απλά ''δίνουν ρέστα'' ενώ στα σχεδόν συμφωνικά “Mr. Crowley” και “Revelation (Mother Earth)”, η αντίθεση με την φωνή του Ozzy βγάζει ένα ιδιαίτερο ''Ηeavy'' άκουσμα, τελείως διαφορετικό από τη μονολιθικότητα των Black Sabbath. Η πανέμορφη μπαλάντα “Goοdbye To Romance”, είναι το αντίο του Ozzy στο προηγούμενο συγκρότημά του.
Ο δίσκος απροσδόκητα μπαίνει στο βρετανικό top-10 από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του , οι Daisley και Kerslake όμως είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι. Πίστευαν, επί μήνες, ότι συμμετείχαν σε μια ομαδική δουλειά με τίτλο “Blizzard Of Ozz”, ενώ στην ουσία προσέφεραν τις ιδέες και το παίξιμό τους στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Ozzy. . .
Στην μακρά περιοδεία που ξεκινά, πρώτα στη Βρετανία και σύντομα στην Αμερική, ο Ozzy δεν αργεί να πέσει με τα μούτρα σε μια καθημερινή κραιπάλη αλκοόλ και ουσιών και να δοκιμάζει πράγματα που κανείς δεν θα τολμούσε να δοκιμάσει ποτέ. Όπως, εκείνο το μεσημέρι του Μαρτίου του ’81, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τους ανθρώπους της δισκογραφικής CBS στο L.Α., όταν . . .αποκεφάλισε δαγκώνοντάς , δύο από τα τρία ζωντανά περιστέρια τα οποία υποτίθεται με το τέλος της συνέντευξης, θα άφηνε να πετάξουν στην αίθουσα. . . Η φρίκη, η αηδία και η κατακραυγή εκτοξεύουν τις πωλήσεις του “Blizzard” στα ύψη καθώς κλείνει το 1981 με πωλήσεις μεγαλύτερες από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Αμερική.
Ο Οzzy, το ''απολειφάδι'' των τοξικομανών των ‘70s, γίνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο «σατανικός» τρελός του ''Rock 'n Roll''. Την ίδια εποχή, οι Rhoads, Daisley και Kerslake έχουν ήδη αρχίσει να συνθέτουν τον επόμενο δίσκο (“Diary Of A Madman”), η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των Daisley και Kerslake για τα απλήρωτα συνθετικά και εκτελεστικά τους δικαιώματα, φέρνει την απόλυσή τους με συνοπτικές διαδικασίες και τη θέση τους παίρνουν οι Ruzy Sarzo στο μπάσo και Tοmmy Aldridge στα τύμπανα. . .
Το 1986 θα απευθυνθούν στην δικαιοσύνη και θα πετύχουν, χρόνια αργότερα, με δικαστική απόφαση την αναγνώρισή τους. Τα επόμενα χρόνια, θα προέκυπτε ότι ανάλογη τακτική ακολούθησαν οι περί τον Ozzy, με προεξέχουσα τη σύζυγο και μάνατζερ του Sharon, και απέναντι στους μουσικούς που συμμετείχαν και στα επόμενα άλμπουμ (“Bark At The Moon” και “Ultimate Sin”). Η αρχή μιας τεράστιας αλλά και ''ταραγμένης'' καριέρας.
''Approaching a time that is drastic. . .Standing with their backs to the wall. . .''


Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου