Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023



To Metal Nuovo, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης προσωπικής δουλειάς του Jon Voyager με την ονομασία  ''Monsters'', συνομίλησε με τον frontman των Need, απατώντας σε όλες μας τις ερωτήσεις...

Γιάννη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείς για λογαριασμό του Metal Nuovo και συγχαρητήρια για τον πρώτο σου σόλο δίσκο με την ονομασία ''Monsters''. Πώς νοιώθεις που μία δική σου προσωπική δουλειά έχει ολοκληρωθεί και πότε ένοιωσες αυτήν την ανάγκη για τη δημιουργία της?

Γεια σου Κωνσταντίνε κι ευχαριστώ πολύ κι εγώ για τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον! Είναι πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα είναι η αλήθεια. Νιώθω πολύ χαρούμενος και γεμάτος. Το να ετοιμάζεις μια solo δουλειά έχει πολλές διαφορές σε σχέση με το να δουλεύεις στα πλαίσια μιας μπάντας επομένως ήταν πολύ καινούρια εμπειρία. Το χάρηκα πάρα πολύ όμως.

Ακούγοντας το δίσκο πάρα πολλές φορές, διαπίστωσα την απίστευτη ποικιλομορφία του. Οκτώ συνθέσεις, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Ήταν κάτι που το επιζητούσες ή βγήκε αυθόρμητα κατά τη δημιουργία του δίσκου?

Βασικά όλα τα τραγούδια έχουν βγει αυθόρμητα. Δηλαδή δεν σκέφτηκα σε καμία στιγμή να έχουν κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό που παρατηρείς είναι ότι τα τραγούδια είναι γραμμένα σε διάφορες χρονικές συγκυρίες μέσα στα τελευταία 12-13 χρόνια οπότε μάλλον αντικατοπτρίζουν τη φάση στην οποία βρισκόμουν τη δεδομένη στιγμή.

Η ερμηνεία σου για άλλη μία φορά είναι συγκλονιστική και άκρως εκφραστική. Διαπίστωσα όμως και διόρθωσε με αν κάνω λάθος πως ήσουν και κάπως συγκρατημένος. Δηλαδή έχεις τόσο πάθος και ένταση μέσα σου, που φαίνεται πως προσπάθησες κάπως να συγκρατήσεις τη δυναμική της φωνής σου ώστε να μην ξεφύγεις από την ατμόσφαιρα του δίσκου. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο?

Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Δεν είμαι σίγουρος ότι προσπάθησα να συγκρατηθώ κάπως αλλά επειδή το ύφος της μουσικής είναι κάπως πιο ‘εσωτερικό’ ίσως μου βγήκε και μένα μια αντίστοιχη προσέγγιση κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Πάντως τίποτα δεν έγινε βάσει κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου. Πιο πολύ προσπαθούσα να εξυπηρετήσω το κάθε κομμάτι.

Θα υπάρξουν σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις για την προώθηση του δίσκου?

Δεν έχω καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένα σχέδια για να είμαι ειλικρινής σε ό,τι αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις. Έχω κάποιες σκέψεις για του χρόνου την άνοιξη αλλά θα δούμε πώς θα πάει αυτό ανάλογα και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου και των μουσικών που θα παίξουν μαζί μου. Σε πρώτη φάση πάντως θα κάνω κάποια ακουστικά live ανά την Ελλάδα παρέα με τον Αλέξανδρο Χρυσοστομίδη και σε αυτά σκοπεύω να δοκιμάσω κάποια από τα τραγούδια του δίσκου να δω πως βγαίνουν και σε πιο stripped down περιβάλλον.  

Εντυπωσιάστηκα με την εξαιρετική και ζωντανή παραγωγή. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για τους ανθρώπους που αναμείχθηκαν στον τομέα αυτό.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο μεγαλύτερό του μέρος ζωντανά στο Noisy King Residence Studio από τον Βαγγέλη Μόσχο που ανέλαβε και τη μίξη. Δηλαδή ο βασικός κορμός του αποτελέσματος που ακούς ηχογραφήθηκε με τους 4 μας (ακουστική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, τύμπανα) στο ίδιο δωμάτιο ενώ εγώ τραγουδούσα σαν οδηγός για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του τραγουδιού. Αυτό οδήγησε σε αυτό που νιώθω ότι εννοείς ζωντανή παραγωγή γιατί όντως το vibe του να παίζεις με άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης έχει τεράστια διαφορά από το να γράφει ο καθένας ξεχωριστά. Στη συνέχεια και αφού είχαμε στήσει τη βάση προστέθηκαν από πάνω backing vocals, πλήκτρα, πνευστά και διάφορα άλλα όμορφα πράγματα που ολοκλήρωσαν το αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το στιχουργικό νόημα που κρύβεται πίσω από τους στίχους του''Monsters''?

Για μένα η ουσία των στίχων είναι ότι μερικές φορές όταν έχεις πέσει και δυσκολεύεσαι να σηκωθείς το μόνο που χρειάζεσαι είναι κάποιον να σε πάρει μια αγκαλιά και να σου πει ότι όλα θα πάνε καλά.

To τρίτο τραγούδι του δίσκου έχει την ονομασία ''360''. Στο μυαλό μου κατευθείαν έρχεται η σκέψη στο πως θέλει να αλλάξει ένας άνθρωπος τη ζωή του 360 μοίρες. Ισχύει κάτι τέτοιο ή κρύβεται κάποιο άλλο νόημα?

Ο τίτλος έχει πολύ πιο απλή εξήγηση χεχε. Απλά μιλάει μια ιστορία που ως επί το πλείστο εκτυλίσσεται στις βραδινές ώρες και κάπως πιο ‘ποιητικά’ αποφάσισα να κάνω αυτή την αλληγορία με το 3 days & 60 nights. 

Μεγάλη μου αδυναμία μέσα από το δίσκο είναι το εκπληκτικό ''Minor Tom''. Δεν το κρύβω πως η ερμηνεία σου μου θύμισε  τον αδικοχαμένο Warrel Dane. Δώσε κάποια περισσότερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη σύνθεση.

Έχεις πιάσει το αγαπημένο κομμάτι μάλλον όλης της μπάντας αλλά και του παραγωγού μας! Είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι πάνω στο οποίο δουλέψαμε πολύ είναι η αλήθεια. Δε θα πω ότι δεν τον ακούω κι εγώ τον μεγάλο Warrel μέσα στο κομμάτι. Οι αδυναμίες δεν κρύβονται! Επειδή το στιχουργικό κομμάτι του συγκεκριμένου τραγουδιού είναι ιδιαίτερα φορτισμένο μιας και μιλάει για τη φρίκη του πολέμου, νομίζω ότι μου βγήκε πολύ μεγάλη ένταση στο συγκεκριμένο. 

Δεν θα γινόταν να μην ρωτήσω τί γίνεται στο στρατόπεδο των Need. Ετοιμάζεται καινούργιες συνθέσεις για το επόμενο δισκογραφικό σας βήμα?

Δεν έχω κάποιο φοβερό νέο δυστυχώς καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο από αυτή τη μεριά. Η μετά covid περίοδος μας βρήκε κάπως αποσυντονισμένους και σε συνδυασμό με το βεβαρυμμένο επαγγελματικό μας πρόγραμμα δεν μας έχει δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιο προγραμματισμό για το άμεσο μέλλον. Ελπίζω άμεσα να ηρεμήσουμε λίγο και να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάλι σε κάτι καινούριο.

Γιάννη ποια είναι η άποψή σου για την ελληνική metal σκηνή και ποια συγκροτήματα έχεις ξεχωρίσει εσύ προσωπικά.

Θεωρώ ότι η ελληνική σκηνή είναι φανταστική με υψηλότατο επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια. Χαίρομαι να βλέπω να εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, παραγωγής, παικτικό, εικαστικό κτλ. και ανυπομονώ για τη συνέχεια γιατί η πρόοδος είναι εκθετική στα μάτια μου. Έχω κάποιες αδυναμίες και για μουσικούς και για προσωπικούς λόγους όπως είναι οι Poem, Mother of Millions, Calyces, Playgrounded, Withing Progress, Khirki, Void Droid και πολλοί άλλοι που δουλεύουν ασταμάτητα και προσφέρουν πολύ σοβαρές δουλειές. 

Υπάρχουν συνθέσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στο ''Monsters'' ή βρίσκονται στην αναμονή για μία μελλοντική δεύτερη σόλο δουλειά?

Γενικά επειδή όπως είπα και παραπάνω τα τραγούδια του album έχουν γραφτεί κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων, πάντα μαζεύονται ιδέες που περιμένουν να γίνουν τραγούδια. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πλάνο μιας και ο δίσκος μόλις κυκλοφόρησε αλλά νομίζω δεν θα αργήσει να έρθει και ο διάδοχος.

Γιάννη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησες, ο επίλογος είναι όλος δικός σου.

Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία κουβέντα και πραγματικά μπράβο για όλη τη δουλειά και το μεράκι που ρίχνεις στο site. Πάντα θαυμάζω τους ανθρώπους που αφοσιώνονται σε τέτοιες προσπάθειες! Keep it going!




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου