Πέμπτη 30 Μαΐου 2024


Θα είμαι ειλικρινείς απέναντί σας, το νέο δωδέκατο άλμπουμ των Ελλήνων black metallers Dodsferd είναι το μοναδικό άλμπουμ που έχω ακούσει. Κάνοντας την απαραίτητη έρευνα ανακάλυψα βέβαια πως έχουν μία πλούσια δισκογραφική παρουσία στο χώρο η οποία απαριθμεί άλλα έντεκα δισκογραφικά σκοτεινά δημιουργήματα.


Προσωπικά για μένα το θεωρώ πρόκληση να κάτσω και να γράψω δύο λόγια για ένα συγκρότημα που ακούω πρώτη φορά προσπαθώντας δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται και δεύτερον αν αυτό που θα γράψω θα σας πείσει, ώστε το τέλος η αντικειμενική μου άποψη, ως ένας τρίτος μουσικός ακροατής, είναι σωστή. Επομένως καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μερικές φορές αυτές οι παρουσιάσεις είναι οι πιο αληθείς. Για πάμε λοιπόν στο κυριότερο μέρος της παρουσίασης... Τη μουσική.


Το ''Wrath'' είναι το δωδέκατο άλμπουμ του συγκροτήματος το οποίο περιέχει επτά συνθέσεις, μαζί με το bonus track ''Back to My Homeland… A Beast in Calm'', το οποίο περιέχετε μόνο στην έκδοση βινυλίου και κυκλοφόρησε στις 10 Μαΐου από την Hypnotic Dirge Records. Το συγκρότημα αποτελείται από τον Wrath στα φωνητικά και στις κιθάρες και τον Neptunus στο μπάσο. Ακούγοντας επανειλημμένα το δίσκο αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ, είναι ο τρόπος που καταφέρνουν μέσα από τη μουσική τους να περάσουν το παραδοσιακό black metal, έτσι όπως το μάθαμε τις πρώιμες εποχές από τους Mayhem, τους Bathory, τους Venom, τους Carpathian Forest μετέπειτα, το βρώμικο ήχο των Motorhead, την πρώτη περίοδο των Rotting Christ, Necromantia αλλά και μία πιο επική αισθητική με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. 


Όλες οι συνθέσεις κυμαίνονται από πέντε έως δέκα λεπτά, επομένως αντιλαμβάνεστε ότι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις πρέπει συνθετικά να είσαι πολύ προσεκτικός ώστε ο ακροατής να μην βαρεθεί. Και όμως οι Dodsferd έχουν ένα πολύ καλό μουσικό όπλο. Έχουν τρομερές ιδέες στις κιθάρες, έξυπνα ριφ, καταιγιστικά τύμπανα που δεν κουράζουν με το τεχνικό μέρος τους, επικούς ρυθμούς που σε προτρέπουν να ετοιμαστείς για πολεμική εκστρατεία και φωνητικά που πρεσβεύουν άξια το είδος. Η παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή, δυνατή και βγάζει στον ακροατή την ατμόσφαιρα μεγάλων black metal δίσκων από το 1994 και μετά που τόσο πολύ αγαπήσαμε. Το τελευταίο bonus track που προανέφερα είναι μία δεκάλεπτη, σχεδόν ποιητική και αφηγηματική ελεγεία, με σχεδόν απόκοσμη ατμόσφαιρα σωστά τοποθετημένη, ώστε ο ακροατής μετά από 43 λεπτά επικής black metal σύρραξης να χαθεί σε μία μινιμαλιστική ατμόσφαιρα.


Η πρώτη μου μουσική ''επαφή'' με τους Dodsferd μόνο επιτυχείς μπορεί να χαρακτηριστεί και σίγουρα κάποια στιγμή θα προβώ στην αγορά του βινυλίου. Όσοι αρέσκονται στο συγκεκριμένο ιδίωμα είμαι σίγουρος ότι έχετε πράξει ανάλογα, για όλους τους υπόλοιπους θα ήταν ένα μουσικό τόλμημα που θα σας εντυπωσίαζε για το πόσο σπουδαία black metal σκηνή έχει η χώρα μας.



https://fycrecords.com/dodsferd

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου