Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020


Πολλές φορές το έχω αναφέρει και ίσως έχω γίνει κουραστικός, για το πόσο πολύ έχει ανέβει η ελληνική metal σκηνή. Πλέον οι κυκλοφορίες είναι απίστευτα πολλές,αρκετές από αυτές σε πολύ καλά επίπεδα, άλλες διαπρέπουν ακόμα και στο εξωτερικό, ενώ πλέον η δουλειά που γίνεται από θέμα παραγωγής και σε οτιδήποτε αφορά τη κυκλοφορία ενός δίσκου το επίπεδο είναι αρκετά ανεβασμένο. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε επτά ελληνικά συγκροτήματα, εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα το ένα από το άλλο και από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται καθαρά από το πόσο θέλουμε εμείς οι ίδιοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες των παιδιών, ας ξεκινήσουμε...


PROJECT RENEGADE-''ORDER OF THE MINUS''
Αν οι Ιταλοί περηφανεύονται με τους Lacuna Coil τότε εμείς τους απαντάμε με τους Project Renegade. Όταν για πρώτη δουλειά βγάζεις ένα τόσο τρομερό και καλοδουλεμένο δίσκο σαν το ''Order Of The Minus'', τότε είναι σίγουρο πως το μέλλον τους επιφυλάσσει μόνο τα καλύτερα. Θέλετε να αναφερθώ σε θέμα παραγωγής,σύνθεσης,φωνητικών,εκτέλεσης,ιδεών...ότι και να αναφέρω τα πάντα μέσα σε αυτό το δίσκο βρίσκονται σε τρομερά επίπεδα, νομίζω και ελπίζω να μην βγω λάθος πως πραγματικά για το είδος τους μιλώντας πάντα, είναι ότι καλύτερο έχουμε αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρχουν επιρροές των Ιταλών Lacuna Coil αλλά σταματάνε εκεί. Το φουτουριστικό τους ύφος, το έξυπνο concept του δίσκου, η προσεκτική τους εμφάνιση και συνθέσεις όπως το ''Respirator'' είναι ένα παράδειγμα του πραγματικά ποιοτικού τους επιπέδου και εδώ έχω να αναφέρω το εξής αν μου επιτρέπει και το συγκρότημα το ίδιο, αν το επόμενο άλμπουμ έχει συνθέσεις επιπέδου του τραγουδιού που προανέφερα τότε πολλοί δρόμοι θα ανοίξουν διάπλατα...ένα άλμπουμ που πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε.


   

Facebook
Bandcamp


FLOATING WORLDS-''BATTLESHIP OCEANIA''
Οι Floating Worlds είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ''έντεχνου'' συγκροτήματος, δεν περιορίζονται, δεν διστάζουν, heavy-metal, progressive, symphonic, ένας κυκεώνας καλών αποτελεσμάτων όπου οι οπαδοί των Savatage, Ayreon και πολλών ακόμα συγκροτημάτων θα χαρούν να ακούσουν. Ο Jon Soti στα φωνητικά είναι ένα στολίδι, ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές που έχω ακούσει ποτέ μου, και ξέρετε κάτι έχουμε πολλές τέτοιες αξιόλογες φωνές. Η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην τρίτη τους δισκογραφική δουλειά με την ονομασία ''Battleship Oceania'' δεν περιορίζεται μόνο στο μουσικό τομέα αλλά και στο στιχουργικό, ένα concept βασισμένο στη λύτρωση, στην αυτοθυσία και στην ανθρωπιά που έχουμε μέσα μας και έτσι ακριβώς η ψυχολογική μας διάθεση συμβαδίζει με την μουσική υπόκριση του δικού τους ''κινηματογραφικού'' τους έργου. Χορωδιακά φωνητικά, εφέ ταξιδεύοντας μας στο ταξίδι ενός μαχητικού πλοίου και έμπνευση που αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Ένα άλμπουμ που συνιστώ ανεπιφύλαχτα να ακούσετε μόνο και μόνο για να ακούσετε το μουσικό επίπεδο της μπάντας και την ποιότητα που κρύβετε μέσα τους, το ''Retribution'' όπου και παραθέτω παρακάτω είναι ένα τραγούδι που πρέπει ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ να ακούσετε. Τα σέβη μου κύριοι...



Facebook
Official site


SYNTELEIA-''ENDING OF THE UNKNOWN PATH''
Οι Έλληνες black metallers Synteleia κυκλοφόρησαν μέσα στο 2019 το ντεμπούτο τους με την ονομασία ''Ending Of The Unknown Path'' και εγένετο ένα από τα πιο όμορφα ατμοσφαιρικά και προοδευτικά δισκάκια που σε πάει κατευθείαν στις πρώτες δουλειές των Rotting Christ αλλά και των Varathron, black metal κατευθείαν από την δεκαετία του '90 αλλά παράλληλα δεν διστάζει να μας δώσει ''τροφή'' για σκέψη. Το πιο σημαντικό για μένα είναι πως ο οποιοσδήποτε ανεξαίρετους ύφους και είδους μπορεί να απολαύσει τους Synteleia, η αμεσότητα και η ποιότητα της μουσικής τους είμαι σίγουρος ότι θα συγκινήσει τους πάντες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι black metal εκρήξεις που εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο τον ήχο τους. Η χρήση γυναικείων φωνητικών δένει άψογα εκεί και μόνο που πρέπει κάνοντας ακόμα πιο σκοτεινό το αποτέλεσμα ενώ τα πλήκτρα σε παραπέμπουν πραγματικά στην ακμή του είδους, έχουν τρομερή αντίληψη στο πως πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν. Ένα άλμπουμ που ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος...και προσέξτε μιλάμε για ντεμπούτο άλμπουμ...δηλαδή στο επόμενο τι θα ακούσουμε? Εύχομαι μόνο τα καλύτερα και οπωσδήποτε προχωρώ στην επιβεβλημένη αγορά cd/κασέτας/μπλούζας οπωσδήποτε!!!



Facebook


REDEYE CARAVAN- ''NOSTRUM REMEDIUM''
Στο ξεκίνημα του άρθρου σας ανάφερα πως θα ασχοληθούμε με επτά διαφορετικές μπάντες, εδώ έχουμε μία ιδιαίτερη περίπτωση που μπορεί να μην είναι metal άμεσα...έμμεσα όμως έχουν πιο πολύ σκοτάδι και metal ήχο που ίσως άλλοι να μην έχουν ποτέ. Οι Redeye Caravan μας έρχονται από την όμορφη Λιβαδειά και μας παρουσιάζουν το ντεμπούτο τους με την ονομασία ''Nostrum Remedium''. Σκοτεινή country μουσική που κάλλιστα ο διάολος και κάθε πονηρό πλάσμα του θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει, δύσκολα μπορώ να ακούσω το συγκεκριμένο είδος μουσικής, να όμως που όταν υπάρχει τρόπος να περάσεις την μουσική σου με μαεστρία τότε η νίκη της μουσικής απόλαυσης είναι δεδομένη. Ειλικρινά δεν θα μπορούσα ζωντανά να φανταστώ αυτή τη μπάντα αλλιώς παρά μόνο με όσο σκοτάδι γίνεται και στολές που να με παραπέμπουν στο πιο σκοτεινό χωριό της άγριας δύσης. Τα παιδιά το νιώθουν, το αισθάνονται και διαπρέπουν με άριστα από την πρώτη τους κιόλας δουλειά.

   

Facebook


SKYBINDER- ''Single''
Oι Skybinder είναι άλλη μία περίπτωση μπάντας και μάλιστα πολύ καλής, όπου οι οπαδοί στα μάτια τους μπορούν να δουν τους As I Lay Dying να ζωντανεύουν μπροστά τους. Όχι δεν είναι μία περίπτωση επανάληψης και αυτό είναι που τους κάνει να ξεχωρίζουν, έχουν δική τους προσωπικότητα και πληθώρα πολλών και καλών ιδεών. Το death-core ιδίωμα που εκπροσωπούν μπορούν να περηφανευτούν ότι το κάνουν με το καλύτερο τρόπο. Μετά το ντεμπούτο άλμπουμ με την ονομασία ''Trauma And Trial'' επιστρέφουν με ένα ψηφιακό single δύο κομματιών όπου η ολική καταστροφή καλά κρατεί, η μαγεία όμως στη μουσική είναι η τρομερή έμπνευση μελωδίας που υπάρχει καθ όλη την διάρκεια των συνθέσεων τους. Must για τους οπαδούς όχι μόνο του είδους και του ολέθρου αλλά και της μελωδίας. Τα δύο νέα τους τραγούδια μπορείτε να τα ακούσετε ΕΔΩ



Facebook
Official site



BLOPUS- ''THE KING IS DEAD...''
Εάν το progressive είναι το είδος που σας αρέσει, αν η λέξη πρόοδος σας αντιπροσωπεύει τότε εδώ σας παρουσιάζω ένα από τα καλύτερα progressive album που κυκλοφόρησαν το 2016. Οι Blopus είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο είδος, απαιτούν αρκετή ώρα ακρόασης...δεν περιορίζονται...επεκτείνουν τις νότες τους σε πολλά είδη και καλά κάνουν γιατί έχουν τις μουσικές γνώσεις και αυτό φαίνεται μέσα από τις συνθέσεις.Το πρώτο τους άλμπουμ με την ονομασία ''The King Is Dead'' είναι ένα συνονθύλευμα ιδεών που μόνο με τον ήχο των Pain Of Salvation μπορώ να το συνδυάσω και ίσως με τα τρία πρώτα άλμπουμ των λατρεμένων μου Enchant. Οι ακουστικές στιγμές δεν θα μπορούσαν να ακούγονται καλύτερα ενώ οι κορυφώσεις των τραγουδιών μόνο ευρηματικές θα μπορούσα να τις ερμηνεύσω...ένα μόνο πράγμα θα αναφέρω και ελπίζω η μπάντα να με ακούσει...ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!!!



Facebook


MIASMA- ''ABOMINATION''
To έχω πει πολλές φορές πως στον ακραίο χώρο ο Μέμος Βλάχος είναι από τους πιο εργατικούς μουσικούς, δώδεκα άλμπουμ αν τα έχω υπολογίσει σωστά με τους Sulferon, Helgast και Miasma με τους οποίους θα ασχοληθούμε σήμερα. Το δεύτερο άλμπουμ με την ονομασία ''Abomination'' θεωρώ ότι συνδυάζει το death metal στοιχείο των Helgast με την black αισθητική των Sulferon, υπάρχει ακόμα ένα νέο στοιχείο ή τουλάχιστον πιο έντονο στα δικά μου αυτιά και αυτό είναι ο έντονος γοτθικός χαρακτήρας που προσδίδει ένα πιο σκοτεινό στοιχείο, κάτι που πρέπει να συνεχίσει να συντηρεί στον ήχο των Miasma γιατί τους ταιριάζει γάντι. Ο ακραίος ήχος παραμένει ακραίος όπως και τα φωνητικά, οι αμετανόητοι οπαδοί του extreme black-death metal δεν θα απογοητευτούν από έναν μουσικό σταθερό στο είδος που πρεσβεύει. Εννέα συνθέσεις με συνολική διάρκεια τα 43 λεπτά θα πείσει πιστεύω εύκολα κάθε οπαδό του συγκεκριμένου είδους. Η ποικιλομορφία και εναλλαγή των φωνητικών ιδίως στις δεύτερες είναι άψογα δουλεμένα ενώ δεν λείπουν και οι πιο mid-tempo στιγμές, να αναφέρω βέβαια και την διασκευή που υπάρχει μέσα σε τραγούδι των Marduk και συγκεκριμένα το ''The Black Tormentor Of Satan''. Ένα άλμπουμ που σίγουρα απαιτεί αρκετή ακρόαση αλλά με δεδομένη την άψογη δουλειά του στο συγκεκριμένο είδος.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου