Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος

Οι τέσσερις έφηβοι από το Birmingham της μεταπολεμικής Αγγλίας , είναι για πολλούς ανθρώπους , όπως και για μένα , οι 'ηθικοί αυτουργοί' αυτού που σήμερα με υπερηφάνεια ονομάζουμε Heavy Metal . Κάθε album τους γέννησε μία κατηγορία metal από μόνο του , ενώ κάθε μουσικός που πέρασε από το ιστορικό αυτό συγκρότημα (Ronnie James Dio , Cozy Powell , Jeoff Nicholls κλπ) , δεν δίστασε με το ταλέντο του να αποδείξει ότι οι Black Sabbath αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που έμελλε να αλλάξει τον μουσικό κόσμο . 

Ας σταθούμε όμως στην συνεισφορά της αυθεντικής τετράδας , αυτής του Toni Iommi , Geezer Butler , Bill Ward και Ozzy Osbourne , που τα ξεκίνησε όλα . Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν ακούσει Black Sabbath , πιστεύουν -όχι άδικα- ότι το album Paranoid άλλαξε τα πάντα , καθώς και ότι αποτέλεσε τον κορυφαίο δίσκο του lineup αυτού . Πράγματι , είναι ένα album-τομή στην μουσική ιστορία , αυθεντικό και μοναδικό από την αρχή ως το τέλος , με μία μεγάλη λίστα από διακρίσεις και βραβεία ( διασφάλισε την κορυφή των Charts ήδη από το 1970 και έγινε πολλές φορές χρυσό και πλατινένιο ). Αλλά , ρωτάω εγώ , έχετε ακούσει το Sabotage
Το Sabotage είναι ίσως το πιο αδικημένο album της τετράδας αυτής , καθώς και το μάλλον τελευταίο με τον Ozzy να αποδίδει εξαιρετικά , παρά τον ανεξέλεγκτο εθισμό του , ο οποίος στην πορεία αποτέλεσε εμπόδιο στην ίδια του την καριέρα . 
Πρόκειται για ένα album που γράφτηκε σε μία δύσκολη περίοδο στη ζωή των Black Sabbath ( Φεβρουάριος του 1975 ) ,  όπου η διαμάχη με τον manager τους , Patrick Meehan , πάνω σε χρηματικές διαφωνίες , οδήγησε σε μία επίπονη νομική διαδικασία , όπου , όπως λέει και o Ozzy , " οι δικηγόροι παρέδιδαν τα εντάλματα πάνω στο τραπέζι του μιξάζ . Τότε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι δικηγόροι σε γδέρνουν όπως ακριβώς και μάνατζερ . " Όλο αυτό το κλίμα έχθρας και πίεσης , που ίσως και θα σήμαινε το τέλος των Sabbath , τους έδωσε ώθηση να εκφράσουν την απελπισία και την οργή τους μέσω του album αυτού , όπου και ο τίτλος Sabotage δηλώνει ακριβώς την κατάσταση... Οι τέσσερις τους εναντίον όλων !
Κάθε τραγούδι έχει την δική του ιστορία και εκπροσωπεί λυρικά , αλλά και μουσικά , τα αισθήματα της μπάντας . Τραγούδια όπως το  Hole In The Sky  και το  Symptom Of The Universe  , με τον σκληρό ήχο της κιθάρας του 'Riff Lord' Toni Iommi , το κεραυνοβόλο αλλά groovάτο μπάσο του Geezer Butler , τα γρήγορα drums του Bill Ward και την ανατριχιαστική χροιά του Ozzy Osbourne , που έδωσε φωνή στους στίχους του Geezer  , αποτέλεσαν κάποια από τα πιο γρήγορα και 'heavy' κομμάτια που έγραψαν ποτέ οι Sabbath , με το Symptom να θεωρείται από πολλούς η αρχή του thrash metal
Κομμάτια όπως το Megalomania ,  το Am I Going Insane ( το οποίο κυκλοφόρησε και ως single ) και το The Writ , εκφράζουν ακριβώς το κλίμα ψυχικής αδιαθεσίας , απόγνωσης και φόβου για το μέλλον , τόσο των Sabbath , αλλά και των ίδιων των μουσικών , με την ένταση στην μεταξύ τους συνεργασία και προσωπική ζωή να κλιμακώνεται επικίνδυνα . 
Παρ ' όλα αυτά , το ταλέντο και η ικανότητα τους να μετατρέπουν τα προβλήματά τους και τον ψυχικό τους κόσμο σε ποιοτική μουσική αποδείχθηκε σε αυτό το album , καθώς μέσα στο προαναφερθέν κλίμα έγραψαν όλα αυτά τα κομμάτια , αλλά και το Thrill Of It All και το instrumental Supertzar , με το τελευταίο να περιλαμβάνει και την χορωδία English Chamber Choir , που τυχαία συνάντησαν στο στούντιο που οι ίδιοι ηχογραφούσαν ! 
Το album ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει τις δόξες των προηγούμενων κυκλοφοριών , καθώς ο δίσκος έγινε ασημένιος στη Μεγάλη Βρετανία το 1975 και πλατινένιος στην Αμερική το 1997 . Η μεγαλύτερη θέση που έφτασε στα charts ήταν η 6η σε Αυστρία και Νορβηγία , ενώ παράλληλα οι απόψεις των κριτικών διίστανται , με το Rolling Stone να το θεωρεί ίσως το καλύτερο τους album , ενώ , αργότερα , το Allmusic θεώρησε πως η χημεία των Black Sabbath που δημιούργησε albums σαν το Paranoid ή το Vol 4 , είχε αρχίσει να εξαφανίζεται . 
Κατ' εμέ , το album αυτό είναι από τα καλύτερα metal albums που κυκλοφόρησαν και αποτέλεσαν την βάση για έναν πιο επιθετικό και γρήγορο ήχο . Μία έρευνα αρκεί , για να συμπεράνετε , βάσει της πληθώρας των διασκευών που υπήρξαν για κομμάτια του δίσκου αυτού ( ιδίως για το Hole In The Sky ) , την επιρροή που άσκησε και θα ασκεί στο μουσικό γίγνεσθαι !
                                   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου