Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος


 Μία από τις μεγαλύτερες συζητήσεις , που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στην Metal κοινότητα , είναι το αν η επονομαζόμενη "The Big Four" της Thrash Metal σκηνής , απαρτίζεται από συγκροτήματα που τους αξίζει αυτός ο τίτλος . Κοινώς , είναι δίκαιο να πούμε πως οι Metallica , Megadeth , Anthrax και Slayer είναι οι κορυφαίες thrash metal μπάντες , που εκτόξευσαν την δυναμική του μουσικού αυτού ιδιώματος ; Μέλη θρυλικών thrash metal συγκροτημάτων τοποθετήθηκαν επί του θέματος !

Αρχίζουμε με τον Scott Ian , τον κιθαρίστα των Anthrax , ο οποίος , όταν ερωτήθηκε από το Ultimate Guitar αν υπάρχει κάποιο συγκρότημα που αδίκως εξαιρέθηκε από την τετράδα αυτή , απάντησε : 

«Πραγματικά , δεν το καταλαβαίνω αυτό ! Κανείς δεν εξαιρέθηκε "αδίκως" από κάτι . Οι Metallica δεν έκατσαν , αποφάσισαν και είπαν : « Αυτές είναι οι τέσσερις μπάντες που διαλέγουμε » . Δεν έγινε έτσι . Ο τίτλος αυτός δόθηκε από τον Τύπο , αποκαλώντας αυτές τις τέσσερις μπάντες την "Μεγάλη Τετράδα" του Thrash

«Όταν λες ότι εξαιρέθηκαν "αδίκως" , ομολογώ πως ότι έχω θέμα με αυτό , γιατί ακούγεται λες και οι Metallica επίτηδες δεν περιέλαβαν κάποιον . Ο τίτλος αυτός δεν έχει να κάνει ούτε με τους Metallica , ούτε με κάποιον από εμάς , είναι απλά τίτλος του Τύπου ! »

Πέρυσι , ο Alex Skolnick ( lead κιθάρα ) των Testament , δήλωσε στην εκπομπή Basel Talks ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι οι Testament δεν συμπεριλήφθηκαν στον όρο "Big Four" . Συγκεκριμένα , δήλωσε : 

« Το βλέπω ως ζήτημα "αρχαιότητας" . Μπήκα στους Testament κοντά στα τέλη του 1985 , ενώ η πρώτη μου συναυλία ήταν νομίζω αρχές του 1986 . Οπότε , 1986 - τί έγινε τότε; - Οι Metallica κυκλοφορούν το Master Of Puppets , έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τον τρίτο δίσκο . Βρίσκονταν ήδη στον δρόμο του να γίνουν μία από τις μεγαλύτερες μπάντες παγκοσμίως , το οποίο ήταν εμφανές . Εννοώ , δεν ήταν ξεκάθαρο ότι θα έφταναν σε τέτοιο επίπεδο , αλλά ξέραμε ότι θα γίνονταν τόσο μεγάλοι , όσο οι Iron Maiden και οι Scorpions εκείνη την περίοδο, τουλάχιστον . Οπότε ήταν ήδη "έξω" και συνέχιζαν δυναμικά . Οι Slayer κυκλοφόρησαν το Reign In Blood αυτό τον χρόνο , έχοντας ήδη κυκλοφορήσει κάποια albums , όπως και οι Anthrax . Οι Megadeth βρίσκονταν στο δεύτερο album εκείνη την περίοδο , νομίζω . Όλα αυτά τα συγκροτήματα λοιπόν , είχαν ήδη ξεπεράσει τον πρώτο τους δίσκο , κινούνταν δηλαδή δυναμικά , ενώ το βασικό line-up των Testament τότε σχηματιζόταν . Οπότε , είμαι καλά με αυτό . Ήταν οι πρώτοι και έκαναν μεγάλα πράγματα . Εμείς ακολουθήσαμε λίγο αργότερα . Δεν έχω όμως κανένα θέμα με το να ταξινομούνται μαζί αυτά τα συγκροτήματα . »

Παρόμοιες απόψεις έχει και ο frontman των Testament , Chuck Billy , όπως διατυπώθηκαν στο "Music Mania" :

« Όταν λες "Μεγάλη Τετράδα" , σκέφτεσαι τα 80s , την εποχή στην οποία αναφέρεται αυτή η τετράδα , πράγμα σωστό ! Αυτές οι τέσσερις μπάντες ( Metallica , Anthrax , Megadeth , Slayer ) , ήταν οι μεγαλύτερες τέσσερις μπάντες της εποχής μας . Εκείνη την περίοδο , (αυτές) βρίσκονταν στο χρυσό στάδιο , όπου υπήρχε μεγαλύτερη δεκτικότητα σε αυτή τη μουσική . Γύρω στο 91'-92' , η Grunge σκηνή είχε εμφανιστεί και όλες οι μπάντες που μας ακολουθούσαν ( Exodus , Overkill κλπ ) έχασαν την δυναμική τους , καθώς η βιομηχανία άλλαξε το σχήμα της . Οπότε όταν τους αναφέρουμε ( βλέπε παραπάνω ποιους ) ως "Big Four" , λέω ότι είναι σωστό . Ήμασταν η επόμενη γενιά των "Τεσσάρων" , αλλά πέσαμε σε λάθος εποχή ... λάθος μέρος , λάθος εποχή . » 

Ο ίδιος , κάποια χρόνια αργότερα , μίλησε στο Metal Invader , σχετικά με το δικαίωμα των τεσσάρων αυτών συγκροτημάτων να είναι οι μοναδικοί άξια ενταγμένοι στους "The Big Four" , αναφερόμενος στην επιτυχία τους  ,στις πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων , την περίοδο 1986-1992 , όπου οι άλλοι ήταν ακόμα ανερχόμενοι και σε δύσκολη περίοδο . Είπε :

«Οπότε όταν λένε Μεγάλη Τετράδα , Πεντάδα , Εξάδα , δεν το βλέπω έτσι . Αυτοί οι τέσσερις είχαν τεράστια επιτυχία πωλώντας εκατομμύρια δίσκους . Εμείς οι υπόλοιποι όμως ( Exodus , Death Angel , Testament ) ,ούτε ξεπουλούσαμε σε φεστιβάλ , ούτε σε δίσκους . Άρα δεν μπορούμε να συγκριθούμε έτσι . Πιστεύω πως , αν το metal ήταν ακόμα δυνατό όπως τότε , ναι , θα είχαμε όλοι ευκαιρίες να πουλήσουμε πολλούς δίσκους . Έτσι πιστεύω . Όταν κάποιοι μιλούν γι' αυτό , για μένα , αυτές οι μπάντες είναι δικαιολογημένες , τέλος . Δε βλέπω καμία άλλη μπάντα να ανήκουν σε οτιδήποτε "Μεγάλο" .» 

Το 2017 , ο τραγουδιστής των Overkill , Bob "Blitz" Ellsworth είπε :

«Όταν είναι να διαλέξεις ή να σε διαλέξουν , σχετικά με την ένταξη στο "The Big Four " , το κριτήριο είναι απλά λογιστικό . Όταν μιλάμε με αριθμούς , οι αριθμοί κινούν τον κόσμο , οι αριθμοί βάζουν το φαΐ στο τραπέζι σου και οι βάζουν την Big Four στις αρένες . Πωλούν αρκετούς δίσκους για να το κάνουν αυτό... Όποιος πουλά τα περισσότερα παίρνει τις μεγάλες θέσεις . »

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο εμβληματικός frontman των Megadeth , Dave Mustaine , λέγοντας το 2013 ότι "μάλλον" θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τους Exodus , σε μία "Μεγάλη Πεντάδα" , καθώς ήταν οι πρώτοι που είχαν αυτή την ορμή και την επιρροή στην metal κοινότητα . O Paul (Baloff , φωνή των Exodus της εποχής ) είχε μία φωνή , η οποία ήταν αρεστή για συγκεκριμένα γούστα .

Τέλος , παρόμοιες απόψεις με τον Mustaine δηλώνει και ο Kirk Hammett , ο lead κιθαρίστας των θρυλικών Metallica , λέγοντας  ,στο Metal Hammer του Ηνωμένου Βασιλείου το 2014 , ότι :

« Οι Exodus στα 80ς είχαν μεγάλα προβλήματα , αλλά νομίζω ότι το πρώτο τους album ( Bonded by Blood , 1985 ) είναι εξίσου καλό με το Kill 'Em All ( ντεμπούτο των Metallica ) . Απλά παίζαμε την μουσική που θέλαμε να ακούμε , επειδή κανείς άλλος δεν την έπαιζε και δεν την προωθούσαν στο ραδιόφωνο . Λίγοι ξέραμε γι' αυτήν και ήταν σχεδόν ελιτιστική αυτή η " Απαγορεύονται οι ποζεράδες  ! " τάση . » 

Ίσως αυτές οι απόψεις αποσαφηνίζουν κάπως  την προέλευση , αλλά και την ιδεολογία πίσω από τους Big Four , χωρίς να υποτιμούν ή να αποκλείουν συγκροτήματα . Είναι απλώς ένα ζήτημα χρόνου και επιρροής . Θεωρώ πώς μία εποικοδομητική , μουσική συζήτηση μπορεί να προκύψει από αυτό το ζήτημα !

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου