Τρίτη 27 Απριλίου 2021

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος


Stoner rock και progressive rock  . Δύο μουσικά ιδιώματα με ευδιάκριτες διαφορές , που άλλοι λατρεύουν κι άλλοι λατρεύουν να μισούν , για διάφορους λόγους . Αν και φαινομενικά μια αρμονία ανάμεσά τους είναι μάλλον αδύνατη , έμεινα έκπληκτος όταν ανακάλυψα πως ένα συγκρότημα κατάφερε να αμβλύνει την μονοτονία και την "αντιπαλότητα" των δύο αυτών ιδιωμάτων με απόλυτη επιτυχία , με τις λέξεις πρωτοτυπία και δεξιοτεχνία να  χαρακτηρίζουν το έργο τους . Ο "γάμος" αυτός λοιπόν ακούει στο όνομα Snake Jazz  και είναι δημιούργημα των Liquid Maze .

Οι Liquid Maze σχηματίστηκαν στη Βιέννη στις αρχές του 2012 , με τον εξής στόχο : Να γράψουν μουσική και να το κάνουν όσο καλύτερα μπορούν ! Την αρχή έκαναν με τον δίσκο Colours Of Ephoria , ενώ η δεύτερη στούντιο δουλειά τους κυκλοφόρησε πριν από πέντε μέρες ! Αν και η γνωριμία μου με τους Liquid Maze έγινε μέσω του δίσκου αυτού , μία μικρή ακρόαση είναι αρκετή για να καταλάβεις κανείς πόσο ωρίμασαν αλλά και τελειοποίησαν την συνθετική τους ικανότητα και την συνεργασίας τους από το 2016 ! Η νέα κυκλοφορία δεν έχει μόνο πολλές επιρροές - ψυχεδελική rock , progressive , blues κι όχι μόνο - αλλά καταφέρνει να ταιριάξει τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα μουσικά ιδιώματα του stoner και του progressive rock με απόλυτη επιτυχία . Ήρθε η ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε τους Gerald Gimpl ( μπάσο ) , Sebastian Hödlmoser ( drums ) , Domenic Schleinzer ( lead φωνητικά και κιθάρα ) , Oliver Hacker ( πλήκτρα και φωνητικά ) και Lukas Sukal ( κιθάρα και φωνητικά ) μέσω της μουσικής τους !

Αρχίζοντας με το Mother's Pie , νομίζω είμαστε ικανοί να καταλάβουμε με τι μουσικούς έχουμε να κάνουμε ! Ενώ το τραγούδι αρχικά φέρνει σε hard rock ακούσματα , στη συνέχεια ερχόμαστε σε επαφή με ένα ψυχεδελικό έπος . Τα πλήκτρα ζωγραφίζουν πάνω από το εκρηκτικό riff , ενώ η δεύτερη ηλεκτρική κιθάρα δίνει μία πιο funky χροιά · και τι να πει κανείς για την ρυθμική δυάδα του μπάσου και των drums , που διαγράφουν κάθε μουσικό στερεότυπο και παίζουν τον μετρονόμο στα δάκτυλα ! Περίπου στη μέση του τραγουδιού εμφανίζεται μία πανέμορφη blues ενότητα , ενώ στην πορεία γυρνάμε στο πρώτο θέμα , με ακόμα  μεγαλύτερη ένταση ! Στα φωνητικά αναγνωρίζω μία ελαφριά country ιδιαιτερότητα , αλλά μη ξεγελιέστε , γιατί στην πορεία αποδεικνύει πολλά περισσότερα από αυτό !

Συνεχίζουμε με το Working Men που αρχικά ομολογώ πως μου έδωσε ότι θα εξελιχθεί σε stoner rock σύνθεση ... Αλλά βιάστηκα να κρίνω , καθώς οι Maze δεν είναι καθόλου προβλέψιμοι ! Το ρεφρέν άλλαξε δραστικά τη δυναμική του τραγουδιού , με κάθε όργανο να ακολουθεί διαφορετικό ρυθμό , αλλά ταυτόχρονα συναντιούνται ιδανικά ! Η ψυχεδέλεια συνεχίζει να επικρατεί , ενώ το solo της ηλεκτρικής κιθάρας είναι συναισθηματικό και σίγουρα θα καθήλωνε όποιον το άκουγε ! Δε μπορώ παρ' όλα αυτά να μη δηλώσω το πως τα πλήκτρα να φτιάξουν μια μαγευτική ατμόσφαιρα , που με έκανε να αφεθώ στο άκουσμα τους !

Φτάνουμε αισίως στη μέση του δίσκου και , ενώ ήδη μέσα σε δύο τραγούδια έχω ξετρελαθεί , έρχεται το Dancehall να με αποτελειώσει ! Το μπάσο δίνει το έναυσμα με το α λα Tool riff του και μετά όλοι ακολουθούν , δημιουργώντας το πιο heavy τραγούδι του δίσκου . Βιρτουόζικο solo , γρήγορη και δυνατή ρυθμική ενότητα μαζί με μία φανταστική ερμηνεία που δίνει τη θέση της σε άλλη μία blues ενότητα... Κι αν πιστεύτε πως ξέρετε πως είναι μία πιασάρικη μελωδία , που να ακούσετε αυτή που σφυρίζουν προς το τέλος του τραγουδιού...

Συνεχίζουμε λοιπόν με την τρίτη σύνθεση που ακούει στο όνομα Pirates Of The Amphibia κι αποτελεί το πιο περίεργο ρυθμικό τραγούδι του δίσκου ! Η passive-aggressive τεχνική δουλεύει απελπιστικά καλά κι από την πιο ήρεμη μελωδία καταλήγει σε μία ξεσηκωτική ενότητα , κάτι που γίνεται πολλές φορές ! Ωστόσο , η πιο ξεχωριστή και ταυτόχρονα μαγευτική μελωδία βρίσκεται στα τελευταία λεπτά ! Ο ένας μουσικός συμπληρώνει τον άλλον , χτίζοντας ένα ηχητικό σύμπαν που θα ευχόμουν να διαρκεί περισσότερο !

Φτάνοντας στο τέλος , η μπαλάντα ονόματι Reincarnation είναι ένας πραγματικά ψυχεδελικός επίλογος , όπου τα πλήκτρα κρατούν το θέμα και τον ρυθμό ,αφήνοντας όλους τους άλλους να μεγαλουργήσουν ... Ηχητικοί πειραματισμοί , με stoner-blues δομή και εκρηκτικότητα είναι μόνο λίγες από τις λέξεις που μπορώ να σκεφτώ όσο το ακούω , λίγο πριν κλείσω την παρουσίαση ! 

Καταλήγουμε λοιπόν σε τρεις παραδοχές : Πρώτον , το να μπορείς να παίζεις διάφορα μουσικά είδη με δεξιοτεχνία φαίνεται από το γεγονός ότι μπορείς να τα συνδυάσεις αρμονικά μεταξύ τους , χωρίς να ενοχλεί στο άκουσμα ! Δεύτερον , το να μεταπηδάς από είδος σε είδος κι από τον έναν ρυθμό στον άλλον δείχνει πραγματικά το μουσικό σου μεγαλείο · και τρίτον , η παρέα των Liquid Maze κατέχουν και τα δύο !

Ηχογράφηση : Liquid Maze

Mixing : Sebastian Hödlmoser

Mastering : Alexander Lausch

FACEBOOK

BANDCAMP

OFFICIAL SITE

INSTAGRAM

YOUTUBE CHANNEL

SPOTIFY

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου