Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021


Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εμφάνιση των metal συγκροτημάτων? Σε πολλές περιπτώσεις δεν παίζει κανένα ρόλο, αντίστοιχα όμως υπάρχουν και συγκροτήματα όπου η εμφάνισή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιδεολογία του συγκροτήματος, είτε αυτό έχει να κάνει  με το στιχουργικό περιεχόμενο των τραγουδιών ή για να ξεχωρίσουν και να αφήσουν το δικό τους στίγμα . Όπως και να έχει πολλά από αυτά τα συγκροτήματα θα μπορούσαν να είναι χαρακτήρες ακόμα και σε comics ή και σε κινηματογραφικές ταινίες. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά τα συγκροτήματα...



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ🖋

ALICE COOPER


O βασιλιάς της shock-rock. Το άλφα και το ωμέγα, ο δάσκαλος όλων και η αρχή πολλών πραγμάτων. Μία περσόνα που όμοια της δεν υπάρχει και επί πενήντα χρόνια έχει κυριεύσει ολόκληρο τον πλανήτη. Το make-up, οι γκιλοτίνες,  τα σπαθιά, τα φίδια, η ζουρλομανδύα και πολλά άλλα τον έκαναν να ξεχωρίσει σε κάτι που μόνο αυτός δημιούργησε. Ο χαρακτήρας του Alice Cooper πάνω στην σκηνή είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι ο Vincent Diamont Furnier στην πραγματική του ζωή. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα συγκροτήματα από πολλά είδη του σκληρού ήχου επηρεάστηκαν από αυτόν. Ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε να είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία θρίλερ ή ακόμα και σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την συμμετοχή του στην ταινία "Prince Of Darkness'', όπου συμμετείχε για πολύ λίγο ή στην ταινία "Monsterdog" όπου είχε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήθελε να παίξει σε ταινία του James Bond παίζοντας το ρόλο του κακού (τί άλλο?!!!). Όπως και να έχει ο Alice Cooper είναι μία κατηγορία μόνος του όπου άνετα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο κόσμο των comic, όπως και έγινε το 1994 κατά την κυκλοφορία του δίσκου "The Last Temptation".

GHOST


Oι Σουηδοί Ghost μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν πολλά πράγματα σε πολύ σύντομο χρόνο. Πέρα από τις πανέξυπνες ενορχηστρώσεις και τις πανέμορφες μελωδίες, ο ιδιοφυής Tobias Forge, o αποκαλούμενος "Papa Emeritus",να μας παρουσιάζεται ως ένας δαιμονικός πάπας και τα υπόλοιπα μέλη να ακούνε στο όνομα "Nameless Ghouls''. O προοδευτικός τους ήχος σε παραπέμπει στη  δεκαετία του '70 με πιο heavy metal επιρροές. Οι χαρακτήρες τους θα μπορούσαν να γίνουν άνετα μία κινηματογραφική σειρά με παραφυσικό χαρακτήρα και σίγουρα μέσα σε όλα, η εμφάνισή τους έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιτυχία τους. Σε κάθε νέα δισκογραφική δουλειά τους έχουμε την γέννηση ενός νέου πάπα προκαλώντας συνεχώς νέες αντιδράσεις, ένα συγκρότημα που έχει ''πιάσει'' το νόημα για το πως δουλεύει ακριβώς η μουσική βιομηχανία, με πανέξυπνες κινήσεις. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι η μουσική και εκεί ιδίως υπάρχει και σε ποσότητα και σε ποιότητα.

Powerwolf


Οι Γερμανοί Powerwolf, είναι άλλη μία περίπτωση ιδιαίτερης μπάντας όπου το κινηματογραφικό στοιχείο είναι έντονο, ενώ η εμφάνιση τους ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Εκκλησιαστικές μελωδίες, λυκάνθρωποι, βαμπίρ, μαύρη μαγεία και πολλά άλλα είναι εκείνα τα στοιχεία που σε παραπέμπει η μουσική τους. Η πρώτη εμφάνιση τους στην Ελλάδα εντυπωσίασε ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεχόμενη εναλλαγή των σκηνικών, δείχνοντας ένα συγκρότημα που έχει την δυνατότητα να το κάνει αφού η επιτυχία τους ολοένα και αυξάνεται σε κάθε κυκλοφορία τους. Οκτώ εντυπωσιακές heavy-power metal κυκλοφορίες όπου συνιστώ ανεπιφύλακτα με αγαπημένα τα τρία πρώτα άλμπουμ των Γερμανών. Το corpse paint βάψιμο και τα ιδιαίτερα κουστούμια τους εντυπωσιάζουν και έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν τους.

LORDI



Το Φινλανδικό συγκρότημα έφερε τα πάνω κάτω κερδίζοντας το 2006 στην Eurovision με αποτέλεσμα να γίνει το επόμενο μεγάλο όνομα. Αν και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην πρώτη περίοδο του συγκροτήματος, συνέχισαν να βγάζουν όμορφες δουλειές και πέρα από το εκπληκτικό "The Arockalypse'' του  2006. Τα ''τέρατα'' με τις εκπληκτικές στολές, σε παραπέμπουν σε θρίλερ της δεκαετίας του '80. Άνετα θα μπορούσαν να γίνουν οι κακοί δίπλα στον Freddie Krueger (Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες) ή στον Jason Voorhees (Παρασκευή και 13). Παρόλα αυτά για κάποιο λόγο ποιο πολύ τους συμπαθείς παρά σε τρομάζουν και άνετα θα μπορούσα να τους φανταστώ ζωγραφιστούς σε βιβλίο comics.

GLORYHAMMER


Άνετα θα μπορούσα να τους φανταστώ, με πιο φουτουριστικό ύφος, δίπλα στους Masters Of The Universe. Οι ήρωες του διαστήματος, διαγαλαξιακά ταξίδια και πολλά ακόμα τα οποία αφηγούνται μέσα στις τρεις πολύ όμορφες δισκογραφικές τους δουλειές. Χαρακτηριστικό είναι το σφυρί που έχει πάντα ο τραγουδιστής της μπάντας. Κάθε μέλος της μπάντας αντιπροσωπεύει ένα χαρακτήρα της ιστορίας του δίσκου, ενώ αντίστοιχα εμφανίζονται στις live εμφανίσεις τους με πανοπλίες και διάφορα κουστούμια. Συμφωνικό power-metal υψηλών επιπέδων που συνιστώ ανεπιφύλακτα να ακούσετε με την τελευταία τους δουλειά, ''Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex'' του 2019 να εντυπωσιάζει. 

WARKINGS


Μία πολυεθνική ένωση μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας έμελλε να είναι η δημιουργία ενός συγκροτήματος που από την πρώτη τους δουλειά τράβηξαν αρκετά βλέμματα. Η διαφορά με τα προηγούμενα συγκροτήματα που αναφέραμε παραπάνω, είναι ότι στιχουργικά αλλά και εμφανισιακά οι Warkings ασχολούνται με την ιστορία και τις πολεμικές μάχες, ενσαρκώνοντας ανάλογους χαρακτήρες από την Ρωμαΐκή αυτοκρατορία μέχρι τους ένδοξους Βίκινγκς. Μελωδικό, επικό heavy metal με τα πρόσωπα τους να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό, εκτός από τον τραγουδιστή τους όπου όλοι έχουμε καταλάβει ότι είναι ο ........... των ........... (με συγχωρείτε!!!!). Ήδη το συγκρότημα είναι έτοιμο να εξαπολύσει το τρίτο του άλμπουμ στις 20 Αυγούστου από την Napalm Records.

TWILIGHT FORCE


Άλλη  μία ενδιαφέρουσα πρόταση από την Σουηδία και αυτή την φορά από τον μυθικό κόσμο των τεράτων, ξωτικών. νάνων, δράκων και ένα σωρό χαρακτήρων που απαρτίζουν τον κόσμο που δημιούργησε ο τεράστιος Tolkien. Mε τρία πανέμορφα άλμπουμ συμφωνικού power-metal, υψίφωνα φωνητικά, φανταστικές ιστορίες άλλων μυθικών κόσμων και ένα συγκρότημα που βιώνει και εμφανισιακά το στιχουργικό περιεχόμενο της μουσικής τους. Τα μέλη του συγκροτήματος ντύνονται ανάλογα φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες ανάλογες των ξωτικών από τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Κάθε ακρόαση της δουλειάς τους είναι ένα επικό ταξίδι σε μύθους και φανταστικούς κόσμους, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ🖋

Mr. Bungle / Mushroomhead / Slipknot

Διάλεξα το ως άνωθεν τρίπτυχο το οποίο αλληλοσυνδέεται με έναν μαγικό τρόπο αν θέλετε!…Βέβαια…ουδείς παρθενογεννημένος και έτσι κανείς τους κατ’ εμέ δεν λαμβάνει τις δάφνες της δόξας. Ή  μήπως όχι; χμμμμ Πάμε να δούμε παρακάτω:

Mr. Bungle

 Αν και οι SLIPKNOT θα έλεγα ότι είναι η πιο επιτυχημένη εμπορικά μπάντα της εικοσαετίας και βάλε κατιτίς παραπάνω σε σχέση με τους άλλους δύο και την απήχηση του κοινού, το  trademark και η σύλληψη της ιδέας του συγκεκριμένου ύφους καταρχάς ανήκει στον θεότρελο Mike Patton (Ναι αυτόν, των FAITH NO MORE) των Mr. Bungle (βλέπε αντίστοιχη παλαιά φωτό): 

Mr. Bungle’s Mike Patton in costume live in 1991

Βέβαια όταν μιλάμε για τους Mr. Bungle χάνεται ο ορίζοντας της λογικής και ξεκινάει αυτός της παράνοιας και όλων αυτών των παλαβών αλλά και συνάμα πανέξυπνων ιδεών που είχαν από τα πρώτα τους βήματα, είτε σε μουσικά, είτε σε εμφανισιακά επίπεδα. Αρκετά παλιά αλλά και νεότερα μέλη της μπάντας θεωρούνται masterminds του experimental ακραίου ήχου και όχι μόνο πέραν του Patton και μάλιστα από τα πρώτα τους βήματα εκεί στο μακρινό 1985, έδειξαν τι εστί βερίκοκο on stage. Και μιλάμε για τρελαμένες καταστάσεις που ακόμα και σήμερα θέλει κόπο να τις ξεπεράσει κανείς. Τρελά κοστούμια, μάσκες, σκηνικά που θυμίζουν την κατεστραμμένη σουίτα του Johnny Depp και του Benicio Del Toro στην ασύλληπτη εξίσου τρελοταινία  Fear and Loathing in Las Vegas (1998) του θρυλικού  Terry Gilliam. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την μοναδικότητα της μουσικής τους, δεν άφηναν και δεν αφήνουν ακόμα και σήμερα που επανασυνδέθηκαν, κανέναν αδιάφορο ούτε για πλάκα.

Σύντομα οι Mr. Bungle αρχίζουν να έχουν κλώνους και ήταν τόσοι πολλοί που ειλικρινά δεν συγκρατώ ούτε τους μισούς. Αυτούς όμως που δεν γίνεται να ξεχάσεις είναι οι εξίσου Αμερικανοί Mushroomhead.

Mushroomhead

Δημιουργήθηκαν το 1993 και είναι μακράν από τα κύρια και θεμέλια ονόματα σε είδη όπως:  Industrial metal, alternative metal, nu metal, experimental metal, electro-industrial.
Η δε επιτυχία τους ιδιαίτερη και έζησαν εποχές που το χρήμα έρεε άφθονο για μπάντες του βεληνεκούς τους. Αυτό που θέλω να τονίσω εδώ στην περίπτωση τους, είναι ότι το στυλ των Slipknot γεννήθηκε μέσω των Mushroomhead μιας και αυτοί έθεσαν τις βάσεις του.
Ψάχνοντας θα βρεθείτε προ εκπλήξεως, βρίσκοντας τόσες μα τόσες ομοιότητες σε βαθμό παρεξηγήσεως…μην πω κάτι άλλο και χαλάσουμε τις καρδιές μας. 
 
Mushroomhead’s Drummer Steve "Skinny" Felton" performing the water drums.
Και όλα βέβαια οδηγούν στο 1995 και στους:


Slipknot

Μπορεί οι δυο προηγούμενες μπάντες του άρθρου να έθεσαν τους θεμέλιους λίθους για το τι έμελλε να γίνει, αλλά η έκρηξη που προκάλεσαν οι Slipknot, δεν είχε προηγούμενο…
Με το ομώνυμο ντεμπούτο τους του 1999 οι 9 μασκοφόροι με τις κόκκινες φόρμες και την μουσική πρόταση που παρουσίασαν και το στυλ τους το οποίο ξεκίνησε από τον Shawn "Clown" Crahan, ο οποίος προφανώς και “δανείστηκε” ιδέες από τις προαναφερθέντες μπάντες, ξεκίνησε σαν πλάκα όταν ο  Shawn έσκασε μύτη σε μια από τις πρώτες πρόβες της μπάντας με μια μάσκα Clown. Αυτό ήταν και η αρχή για να δημιουργηθεί μια απίστευτη ροή μυστικότητας σε εκείνες τις πρώτες ημέρες του σχήματος από την Iowa, όπου ό μουσικός τύπος σε παγκόσμιο επίπεδο είχε στήσει πανηγύρι στο να λυθεί το μυστήριο του ποιοι είναι τούτοι εδώ οι μασκοφόροι στην πραγματικότητα! Τα σενάρια ??? εκατοντάδες…
Λανθασμένα προφανώς, όλα τα μεγάλα και μη media της εποχής, προσπαθούσαν να “δούνε” ποιοι κρύβονται πίσω από τις μάσκες και όλοι νόμιζαν ότι για να είναι τόσο μα τόσο καλό ένα ντεμπούτο σαν αυτό και τόσο εμπνευσμένο, μάλλον είχαμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα του στυλ super project με πασίγνωστα μέλη από κορυφαίες άλλες metal μπάντες….αλλά όχι… η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική.
Όπως και να έχει αυτό που έγινε με τους Slipknot και τον ντόρο πίσω από όλο αυτό το σκηνικό, μόνο με αυτό των KISS μπορεί να συγκριθεί και όσοι το ζήσαμε από πρώτο χέρι εκείνη την εποχή, μπορούμε άνετα να σας το επιβεβαιώσουμε!
Οι Slipknot από τότε βέβαια και δίσκο με δίσκο, ανανεώνουν το look τους και παρουσιάζουν διαφορετικές μάσκες και ντυσίματα τα οποία αποτελούν πάντα ίσως, το πιο σημαντικό νέο που περιμένεις να μάθεις πριν από την εκάστοτε νέα τους κυκλοφορία, παρά το τι μουσικό αποτέλεσμα θα έχουν δημιουργήσει.  
 

Slipknot’s Shawn Crahan and Joey Jordison wearing variations of their masks while performing in 2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου