Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

  • 0 Σχόλια
  • Αναρτήθηκε από Χρήστος Καλέντζος
Αν μου αρέσει κάτι πιο πολύ από το να ανακαλύπτω νέα μουσική, είναι σίγουρα να ξετρυπώνω από το πουθενά ιδιοφυείς διασκευές κλασικών rock και pop τραγουδιών από αγαπημένους rock και metal καλλιτέχνες. Κάποιοι από αυτούς μένουν πιστοί στην αυθεντική ηχογράφηση, άλλοι κόβουν και ράβουν το τραγούδι στα «ηχητικά» μέτρα τους, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα και βέβαιο: 5 επικές διασκευές!
Alien Ant Farm-Smooth Criminal (Michael Jackson, Bad, 1987)
Είμαι σχεδόν πως ο και ο ίδιος ο Βασιλιάς της Pop θα είχε λατρέψει αυτή τη διασκευή, για αρκετούς λόγους. Είναι εξίσου ξεσηκωτικό, ακόμα πιο δυνατό και παρά τις μικρές αλλαγές στο μουσικό ύφος, παραμένει αρκετά κοντά στο αυθεντικό. Φαίνεται πως οι Alien Ant Farm αναγνωρίζουν το μεγαλείο του Michael Jackson και τιμούν με τον δικό τους τρόπο την μουσική κληρονομιά που μας παρέδωσε! Είναι από αυτές τις διασκευές που δεν ξέρεις αν πρέπει να κάνεις moonwalk ή headbanging!
Ghost-I'm A Marionette (ABBA, ABBA:The Album, 1977) 
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι προσωπικά αγαπημένοι Σουηδοί Ghost αντλούσαν, αντλούν και θα αντλούν έμπνευση από το τους θρυλικούς ABBA. Το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας των Σουηδών heavy metallers είναι πανομοιότυπη με τη συνθετική αντίληψη του pop κουαρτέτου, αλλά πολύ πιο σκοτεινό! Γι' αυτό λοιπόν και το I'm A Marionette ταιριάζει απόλυτα στη μουσική ιδιοσυγκρασία των Ghost. Έχει αυτό το συναίσθημα της απόγνωσης και του φόβου λες και σε κυνηγάει κάτι κακό... Σα να λέμε, κλασικοί Ghost· Κι αν θυμηθείτε ότι τη διασκευή αυτή την ηχογράφησαν λίγο μετά από τον δίσκο-αριστούργημα Infestissusmam, τότε τα λόγια είναι περιττά!
Godsmack-Come Together (The Beatles, Abbey Road, 1969)
Ένα τραγούδι που ακούσαμε πολύ κατά τη διάρκεια της καραντίνας του COVID-19, ένα από τα διαμάντια των τεράστιων The Beatles δέχθηκε πολλές επανεκτελέσεις και διασκευές, άλλες καλές, άλλες όχι και τόσο ιδιαίτερες. Όμως, μία από τις καλύτερες αυτού του τραγουδιού δημιουργήθηκε λίγα χρόνια πίσω, συγκεκριμένα το 2012, όπου στα πλαίσια του live δίσκου τους Live & Inspired, οι Godsmack μεγαλούργησαν. Κράτησαν την blues αισθητική και το πιασάρικο beat του Ringo Starr, αλλά ανέβασαν την ταχύτητα και η παραμόρφωση της κιθάρας χάραξε μία νέα πορεία. Μην ξεχνάμε όμως και τη χαρακτηριστική φωνή του Sully Erna, που με το που την ακούς καταλαβαίνεις δύο πράγματα: πρώτον ότι ακούς Godsmack και δεύτερον ότι θα ξεσηκωθείς!
W.A.S.P-Burn(Deep Purple, Burn, 1974)
Αλλά μιας και μιλήσαμε για χαρακτηριστικές φωνές, είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε στο ότι μία από τις πιο εμβληματικές φωνές στα 80s ήταν ο Blackie Lawless των W.A.S.P. Αλλά, τώρα που το σκέφτομαι, και ο David Coverdale κυρίευσε τα 80s με την φοβερή φωνή του. Οπότε, το να ακούς τον Lawless να τραγουδάει Coverdale και συγκεκριμένα της εποχής των Deep Purple είναι σίγουρα εντυπωσιακό! Βέβαια η διασκευή σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε την μαγεία της φοβερής αυθεντικής σύνθεσης, αλλά είναι μία απλοποιημένη μουσικά και εξίσου δυνατή εκδοχή της. Έτσι κι αλλιώς, κανείς δε γίνεται να αντιγράψει την τριάδα Jon Lord, Ian Paice και Richie Blackmore!
Yngwie Malmsteen-Gimme! Gimme! Gimme! (ABBA, Greatest Hits Vol. 2, 1979)
Γυρνάμε και πάλι το βλέμμα μας στη Σουηδία, όπου για άλλη μία φορά φαίνεται η τεραστία επιρροή των πρωτοπόρων ABBA στην μετέπειτα πορεία της μουσικής και ιδιαίτερα της rock και heavy metal σκηνής. Τρανή απόδειξη των παραπάνω είναι η εντυπωσιακή διασκευή του κλασικού Gimme! Gimme! Gimme!, το οποίο, αν δεν ήξερες ότι είναι των ABBA, άνετα το βάφτιζες κλασσική σύνθεση του Malmsteen. Η μελωδία των πλήκτρων αντικαταστάθηκε ιδανικά από τον Yngwie, ενώ όλη η δομή του τραγουδιού χτίστηκε λες και οι ABBA είχαν στο μυαλό τους ότι θα έρθει γάντι στο στυλ του Σουηδού βιρτουόζου! Μπορεί να ισχύει, μπορεί κι όχι, άγνωσται αι βουλαί των Σουηδών! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου