Κυριακή 22 Μαΐου 2022


Ο Παναγιώτης Βαββάς εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει έμπρακτα την αγάπη του για την metal μουσική. Το Metal Nuovo είχε την χαρά να συνομιλήσει μαζί του και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά μας για την προσωπική του μπάντα τους Inferahl και όχι μόνο...


Παναγιώτη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείς για λογαριασμό του Metal Nuovo. Θα ήθελα για αρχή να μας πεις πως δημιουργήθηκε η ιδέα της δημιουργίας των Inferahl και ποια η σημασία του ονόματος.

Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Καταρχήν η χαρά και η τιμή είναι δίκη μου να καταφέρω να παρουσιάσω την μπάντα μέσα από το Metal Nuovo. 

Μια ομάδα που παρακολουθώ πολύ καιρό τώρα και γνωρίζω την απίστευτη δουλειά που κάνει ειδικά στην εγχώρια σκηνή αλλά και στον υπόλοιπο metal πλανήτη, μέσα από ανθρώπους που το αγαπάνε και το στηρίζουν με μεγάλη αγάπη. Και αυτό έχει να κάνει σίγουρα με όλο το team από πίσω.

Τώρα για τους interahl. Είναι ένα προσωπικό project που ξεκίνησε το 2014. Βέβαια πριν έπαιζα μπάσο σε μια άλλη μπάντα prog/power όπου αποχώρησα. Και έτσι δειλά δειλά ήθελα να στήσω μια μπάντα  με τον ήχο που με ευχαριστούσε περισσότερο και έτσι έγινε. Την ίδια χρονιά έγραψα το πρώτο κομμάτι, το "eternal flames"  υπό την σκεπή τον manosound studio με τον άνθρωπο που με έχει βοηθήσει  πολύ  με το ταλέντο του μέχρι και σήμερα. Τον Γιάννη Μανόπουλο ( thelemite) και την επόμενη χρονιά ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το πρώτο EP, ''Imperial war'' που κυκλοφόρησε το 2017 από την deathhammer records. Η έννοια του ονόματος έχει να κάνει με το φλογερό, τη φλόγα, το θερμό στοιχείο.

Έχω δει από αναρτήσεις σου ότι ήδη είσαι στην διαδικασία της δημιουργίας του πρώτου σας full length album. Μπορείς να μου πεις τι να περιμένουμε και ποια η μουσική κατεύθυνση της μπάντας.

Λοιπόν καλά βλέπεις κινητικότητα τον τελευταίο καιρό. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή 
Η ιδέα ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο του 21 που με βρήκε στο στούντιο του Γιάννη msstudios (thelemite). Εκεί ηχογράφησα το πρώτο κομμάτι ''blessed by the wolfs'', μετά από κάτι μέρες σκεφτόμουν να προσφέρω στον εαυτό μου ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Με την χρήση φυσικής ντραμς για αρχή και η μόνη επιλογή για να γίνει αυτό ήταν να μιλήσω με την Eleni nota (nervosa), είναι φίλη και την γνωρίζω πολλά χρόνια καθώς έχουμε παίξει μαζί  σχεδόν μια δεκαετία πίσω με τους lightfold. Όποτε ήταν μονόδρομος… μιλήσαμε τις έστειλα το κομμάτι της άρεσε και έτσι απλά το κλείσαμε και δέχτηκε να με βοηθήσει σε αυτό. Αλλά  έτρεχα και το περιοδικό legions zine μαζί με τα παιδιά. Είχα αρκετό φόρτο και με την δουλειά που έπεσε το καλοκαίρι (βασιλιάς τον εποχών χαχα) και κάπως έτσι έμεινε λίγο στον πάγο η κατάσταση. Αν θυμάμαι μετά η Ελένη ήταν σε tour, οπότε Χριστούγεννα και αρχές του νέου έτους.. είχαμε αφήσει λίγο το legions σε αναμονή και είχα αρκετό χρόνο πέρας της δουλειάς μου. Είδα τυχαία τον Μανόπουλο στον δρόμο και του λέω έρχομαι να ξεκινήσουμε μια Παρασκευή να δούμε τα νέα κομμάτια. Το σύμπαν ήθελε όλο αυτό χα χα καθώς η Ελένη με πήρε ξαφνικά τηλέφωνο και μου λέει κάτι είχαμε αφήσει στη μέση. Αν θυμάμαι καλά σε 3 ή 4 εβδομάδες είχα ολοκληρώσει όλο το μουσικό σκέλος… τα ριφ βγήκαν σαν νερό και κάποια δημιουργήθηκαν στο στούντιο. Βέβαια ο Μανόπουλος ήταν το δεύτερο χέρι μου, οπότε τα οργάνωσε όλα άψογα με τον επαγγελματισμό που έχει. Η Ελένη μετά σε δυο μέρες έγραψε τα τύμπανα στα Bigfoot studios στην Γλυφάδα. 
Δεν χρειάζεται να πω πάρα πολλά … Απίστευτο ταλέντο και επαγγελματίας. Της είπα ''Ελένη πήγαινε και κάνε ότι θες μην με ρωτάς καν''... Πραγματικά νιώθω τυχερός. Μετά ήθελα να βρω έναν quest για την θέση του μπάσου, αλλά να είναι του ακραίου χώρου και ποιο πολύ στην φιλοσοφία. Εκεί τώρα έγινε η γνωριμία μέσα από τους Nightfall.  
Ο Mike g είναι πολύ καλός φίλος και το μυαλό μου γύρισε όταν τους είχα δει live τον Νοέμβριο. Kαι τoν ρώτησα για την Vasiliki Billie Biza. Πολύ ευγενικό παιδί απίστευτα εγκεφαλική παίχτρια, της έστειλα ένα μήνυμα, την πήρα ένα τηλέφωνο και της έστειλα τα κομμάτια. Να είναι καλά το σύμπαν. Προχώρησαν τα πράγματα στην ηχογράφηση στα MSs studio. Ήρθε ο οδοστρωτήρας μας λέει θα τα παίξω ένα take για ζέσταμα, χαχαχα δεν χρειάστηκε άλλο. Σε δυο ώρες είχαμε τελειώσει!!! Κόκαλο όλοι μας!!!
Οπότε την ευχαριστώ αιώνια γιατί είναι και φίλη πλέον. Στα του δίσκου τώρα, τα κομμάτια θα είναι 7 ίσως μαστορέψουμε  ένα ακουστικό. Θα είναι αρκετά επικό με όλη την ατμόσφαιρα. Πάντα σε black metal φόρμες με μελωδίες, lead μέρη και synths να δένουν το σύνολο. Προς το παρών αυτά… έχουν μείνει τα φωνητικά μόνο και προχωράμε. Βέβαια το πότε θα βγει δεν βιάζομαι καθόλου γιατί θέλω να είναι τέλειο από κάθε άποψη...Αναμένουμε!



Για ποιο λόγο οι Inferahl αποτελούνται από ένα μόνο άτομο, από εσένα και όχι από μία ομάδα ανθρώπων?

Γιατί να είναι one man project? Χμ κοίτα έκανα μια προσπάθεια αλλά δεν βγήκε. Βασικά δεν ήθελα η αλήθεια είναι. Μετά μπαίνεις σε πρόγραμμα κτλ. χαχα… Αλλά live υπάρχουν σενάρια, θα δούμε... Μικροί είμαστε ακόμα χαχαχα...

Ποια ήταν η ανταπόκριση του split EP που κυκλοφορήσατε με τους Morcof to 2021?

Τώρα το split ep με τους Morcrof Brazil ήταν κάτι το απίστευτο. Αλλά αυτό το ξεκίνησε ο Ροντρίγκο. Ένας οπαδός μου (ας πούμε χαχα) που γουστάρει inferahl. Μετά από λίγο καιρό κανόνισε και έπαιξαν το ep μου στο ράδιο της Βραζιλίας και εκεί έγινε το κονέ με τον pavllvs movra. Όταν μου είπαν αν θέλω να κάνουμε ένα split μαζί από την evrinus record, μόνο και μόνο στην ιδέα τα έχασα. Με μια μπάντα από το 92 κιόλας, που όντως έγινε και κυκλοφόρησε με gatefold σε clear και με poster. Τώρα το πως πήγε  δεν έχω εικόνα τόσο. Μιας και για την Ελλάδα είχα 30 κόπιες μόνο! Το metal hammer του έδωσε 8/10 οπότε ήταν και αυτό μια ικανοποίηση.

Έχεις έρθει σε επαφή με κάποια δισκογραφική εταιρεία, για την κυκλοφορία του πρώτου σας άλμπουμ?

Έχω μιλήσει με κάποια άτομα. Υπάρχει κάτι, αλλά ακόμα θέλω να δώσω χρόνο να βρω κάτι το οποίο θα με καλύψει.

Είσαι ένας από τους βασικούς δημιουργούς του περιοδικού Legions Fanzine. Μπορείς να μου πεις ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον?

Λοιπόν παρελθόν το legions από εμένα μιας και έχω φύγει. Φυσικά και πάει καλά. Γιατί έγινε με μεράκι και όρεξη, αλλά με πολύ τρέξιμο κούραση κτλ. Η ιδέα ήταν από καιρό να αποχωρήσω. Εντάξει υπήρχαν και θέματα που δεν ήταν και τα καλύτερα ή δεν έγιναν όπως έπρεπε... Στην αληθινή σκηνή ήμουν και όσο μπορώ είμαι ακόμα και πριν το ίντερνετ. Στο σανίδι, σε κλαμπ, εκεί έγινε όλος ο πυρήνας. Μετά σε μπάντες και live ήμασταν εκεί, γίναμε φίλοι και είμαστε ακόμα. Πριν βγάλουν δίσκο ή ακόμα και στα πρώτα τους βήματα. Σε αυτό είμαι πλούσιος και ίσως έχω κερδίσει τον σεβασμό από κάποιους. Όλα τα υπόλοιπα καλή καρδιά και να είμαστε καλά.

Θα υπάρχουν συμμετοχές και άλλων μουσικών μέσα στη νέα σας δουλειά?

Όπως είπα  session είναι η Ελένη Νότα (Nervosa). Στο μπάσο η Vasilliki Biza (Nightfall) ως guest. Φυσικά στο intro ο Vasilis kibizis από τους catacombs of doom. Και ακόμα θα γίνει ένα quest ντουέτο από έναν τραγουδιστή πολύ γνωστής black metal μπάντας. Τα γραφιστικά θα αναλάβει ο Chris Stergiannidis από τους Paladine. (Γίγαντας) .Αυτά για αρχή χαχαχα...


Πώς βλέπεις την Ελληνική σκηνή αλλά και την ανταπόκριση τόσο των οπαδών όσο και των μουσικών sites?

Εντάξει η ελληνική σκηνή ήταν είναι και θα είναι απίστευτη. Με όλα τα καλά και τα κακά της. Ταλέντα σε κάθε πόλη, μπαντάρες βγαίνουν συνέχεια. Τώρα με τους οπαδούς ήταν ένα θέμα εδώ και χρόνια. Οι 300 του Λεωνίδα και απλά βλέπω ότι δεν υπάρχει νέος κόσμος ηλικιακά, αυτό είναι ένας προβληματισμός . Και δεν μιλάμε για live του εξωτερικού αλλά και του εγχώριου...


Ποια είναι τα σχέδια των Inferahl όσο αφορά το μέλλον της μπάντας και αν υπάρχει περίπτωση να σας απολαύσουμε ζωντανά.

Για το πρόσφατο μέλλον γυρίζουμε το πρώτο βίντεο κλιπ για το ''Blessed By The Wolfs'' στις 4 του Ιουνίου από τον Αντώνη Σκαραμαγκά με την σύνθεση που γράψαμε. Τώρα για τα live και εκεί έχει γίνει μια κουβέντα οπότε ο χρόνος θα δείξει.

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές των Inferahl?

Τώρα από επιρροές χμ. κοίτα είμαι άνθρωπος που έχω ακούσει πολύ μουσική  από όλο το φάσμα. Και σαν οπαδός ακούω και ψάχνομαι συνέχεια. Τώρα πάντα κοίταζα βόρεια χαχαχα.  Οπότε η νορβηγική σκηνή έχει επιδράσει παρά πολύ πάνω στην μουσική μου. Αλλά όπως είπα έχουμε το μεσογειακό κλίμα οπότε υπάρχει και ποικιλία σε μελωδίες.

Παναγιώτη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη, ο επίλογος είναι όλος δικός σου...

Κωνσταντίνε σε ευχαριστώ παρά πολύ για την συνέντευξη και την στήριξη του Metal Nuovo και προσωπικά την δίκη σου και συνέχισε αυτό που κάνεις, γιατί είναι ένα υπέροχο ταξίδι, όπου πραγματικά η ενημέρωση αξίζει σε κάθε σας προσπάθεια για να κρατάει τη φλόγα ζωντανή. Όπως και με τα βίντεο σας.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου