Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

 


''Προοδευτικό'' Μουσικό Σαν Σήμερα

26 Oκτωβρίου 1999


Οι Dream Theater κυκλοφορούν το 5ο album τους με τίτλο ''Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory'' και δείχνουν ότι στέκονται ξανά στα πόδια τους μετά το αδύναμο ''Falling Into Infinity'' και τις διαμάχες με την δισκογραφική εταιρεία. Είναι η συνέχεια του "Metropolis Part I: ''The Miracle And The Sleeper'", τραγούδι που ήταν στο αριστούργημα ''Images And Words'' του 1992.
Νέος τύπος στα keyboards ο Jordan Rudess, o οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον drummer Mike Portnoy και τον κιθαρίστα John Petrucci στο project Liquid Tension Experiment.
Για πολλά χρόνια οι θαυμαστές ''ζητούσαν'' να δοθεί συνέχεια σε "Metropolis Part I: ''The Miracle And The Sleeper". Το συγκρότημα αποφάσισε να γράψει ένα τραγούδι διάρκειας 20+ λεπτών, που θα ονομαζόταν ''Metropolis Pt.2'', κατά τη διάρκεια των συνεδριών του προηγούμενου ''Falling Into Infinity''. Aυτό απορρίφθηκε από τη δισκογραφική. Ωστόσο, το σχήμα αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως βάση για το επόμενο album επεκτείνοντας τα θέματα και τις Μουσικές του ιδέες. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πλήρες concept δίσκος.
Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον Nickolas, έναν άνθρωπο που στοιχειώνεται από εφιάλτες και αναζητά βοήθεια από έναν θεραπευτή. Αυτός ο θεραπευτής τον βάζει σε μια κατάσταση ύπνωσης , που τον κάνει να μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Στο παρελθόν, συνειδητοποιεί ότι η ψυχή του ανήκε σε μια γυναίκα, την Victoria, που δολοφονήθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Καθώς το album συνεχίζεται, ο Νickolas αρχίζει να βρίσκει στοιχεία και συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την αλήθεια, για το τι πραγματικά συνέβη στην Victoria. Δεν λέω τίποτε άλλο! Χα!
Οι Dream Theater παίζουν Progressive Metal. Τι είναι αυτό? Πολλές νότες . . .μαζεμένες? Φρου-φρου κι αρώματα? Ναρκισσιστες Μουσικοί? Υπερβολές? Όλα αυτά μαζί! Και σε όποιον αρέσει! Και αρέσει σε πολλους! Τεχνική μαεστρία, μελωδικότητα και βαρύτητα.
"Through Her Eyes"και "Strange Deja Vu" είναι τραγούδια που ακούγονται κι από έναν μη φίλο της Metal που του μένουν χωρίς να ακούγονται ρηχά και εμπορικά.
Στα "Beyond This Life" και "Home" καταλαβαίνεις τι διάολο είναι το Prοgressive.
Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές στο "Metropolis pt.1: The Miracle And The Sleeper", το τραγούδι σήμα κατατεθέν, γεγονός που δεν κρύβει αυτό που θέλει το συγκρότημα. Την ''ένωση'' των 2 albums.
Αν το ''Images And Words'' ήταν ο δίσκος που έκανε τους Dream Theater δημοφιλείς, το ''Metropolis pt.2: Scenes From A Memory'' ήταν το album που τους εδραίωσε στην Progressive Μουσική.
Δεν είναι το αγαπημένο από δαύτους, αλλά σίγουρα έχει δυνατά τραγούδια. Αν δεν είσαι φίλος της Metal, άσχετε, θα δυσκολευτείς και θα δυσανασχετήσεις με τους Dream Theater.
Υοur choice!
''. . .there's a pathway leading there. . .With a haunting chill in the air. . .''

Επιμέλεια: Κωστής Μπαρχαμπάς



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου