Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023


Το Metal Nuovo είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον ντράμερ των Agnes Vein, Φοίβο Χατζή και να απαντήσει σε κάθε μας ερώτημα. Το τελευταίο τους άλμπουμ ''Deathcall'' έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο μεταλλικό στερέωμα και σηματοδότησε, με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή της μπάντας μετά από πολλά χρόνια. Τα υπόλοιπα στη συζήτηση που ακολουθεί...

Φοίβο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείς εδώ στο Metal Nuovo,είναι μεγάλη μας χαρά. Ξεκινώντας θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί άργησε τόσο πολύ να κυκλοφορήσει το νέο τρίτο άλμπουμ των Agnes Vein και ποια είναι η ανταπόκριση που έχει λάβει μέχρι στιγμής.

Εγώ να σ ευχαριστήσω για την πρόσκληση! Η χαρά είναι όλη δική μου! Η αργοπορία στην κυκλοφορία του άλμπουμ ήταν ένας συγκερασμός της γνώριμης νωχελικότητας που μας χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με κάποια εσωτερικά προβλήματα στη μπάντα. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν όχι στην πλήρη αδράνεια, αλλά περισσότερο στο να κινούμαστε στο ρελαντί γι' αρκετό καιρό. Τέλος καλό όμως και πριν ένα περίπου χρόνο επιστρέψαμε με το Deathcall, το οποίο συνάντησε μια καθ' όλα θετική αποδοχή από κοινό και τύπο.

Θα ήθελα να μου μιλήσεις για το στιχουργικό περιεχόμενο των τραγουδιών. Ποιο είναι το νόημα που κρύβεται πίσω από το ''κάλεσμα του θανάτου''?

Αν σου πω μετά θα χρειαστεί να ακούσεις και εσύ αυτό το κάλεσμα! Πέρα από τη πλάκα, στιχουργικά καταπιανόμαστε με μια ευρεία γκάμα θεμάτων κάτι που εν τέλει διαπίστωσα σχετικά πρόσφατα πως συμβαίνει χαχαχα. Έτσι το στιχουργικό υπόβαθρο είναι ανοιχτό σε θέματα όπως η φιλοσοφία της κοσμικής κενότητας και συμπαντικής αδιαφορίας απέναντι στη φαιδρή ανθρωποκεντρική ματαιοδοξία, fantasy ιστορίες μέχρι και αντιπολεμικές αναφορές ενάντια στην άρχουσα τάξη!

Η μουσική σας εμπεριέχει μία ευρεία γκάμα όλων των ειδών της metal μουσικής. Από το παραδοσιακό heavy metal μέχρι doom, death και black metal στοιχεία. Πως καταφέρνετε και συνδυάζετε με επιτυχία τόσα πολλά είδη?

Και ποιος σου είπε ότι το κάνουμε με επιτυχία χαχαχα; Νομίζω πάντως ότι μετά από όλο αυτό το καιρό που παίζουμε μαζί έχουμε μάθει τι δουλεύει και τι όχι σ ένα κομμάτι (τουλάχιστον για τ αυτιά μας) με αποτέλεσμα όλα αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία που αναφέρεις να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Έτσι, οι οποίες ηχητικές επιρροές στην πορεία φιλτράρονται από την αισθητική της μπάντας δημιουργώντας αυτό που, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί το χαρακτηριστικό μας στυλ.

Ποια είναι τα σχέδια των Agnes Vein για το μέλλον της μπάντας, καθώς και για την προώθηση της τελευταίας σας δουλειά?

Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με τη μεσήλική μας αναβλητικότητα, κάναμε ήδη τα περισσότερα live, στα πλαίσια προώθησης του Deathcall, που έχουμε κάνει ποτέ μέσα σε μια χρονιά! Ακόμη και από τότε που ήμασταν νέοι και ζωντανοί μέσα μας! Συνεχίζοντας σε αυτούς τους "φρενήρεις" ρυθμούς έχουμε ήδη κάποιες ακόμα ζωντανές εμφανίσεις στα σκαριά, ένα παράλληλα δουλεύουμε με ζέση πάνω στη δημιουργία νέου υλικού, το οποίο θα είναι προφανώς ότι καλύτερο έχουμε κάνει. Γενικότερα θα είναι ότι καλύτερο δεν θα έχετε ακούσει!

Ποια είναι τα συναισθήματα σου από την τελευταία σας εμφάνιση , εδώ στην Αθήνα στο Temple μαζί με τους Embrace Of Thorns?

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, με την αξιοσημείωτη υποστήριξη του κοινού, ενώ θεωρώ ότι τα σκοτάδια μας έδεσαν πολύ αρμονικά με αυτά των embrace. Μάλιστα έχουμε και έναν επαναληπτικό γύρο εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο 8ball το Σάββατο 25 Φλεβάρη, όπου θα χαρούμε να σας δούμε εκεί, μιας και θα έχουμε να παρουσιάσουμε και κάποιες εκπλήξεις στο setlist μας.

Ποιες είναι οι επιρροές που κρύβονται πίσω από την μουσική των Agnes Vein?

Οτιδήποτε θεωρούμε πως κολλάει στο μουσικό ύφος και ήθος μας, από παραδοσιακό doom και πατροπαράδοτο heavy metal, avante garde black metal, progressive rock, ψυχεδέλεια, sludge μέχρι και νεοκλασικούς συνθέτες. Αν όντως κρύβονται και δεν είναι έκδηλες, όντας εγκολπισμενες στο δικό μας ύφος τότε είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι' αυτό!

Φοίβο γνωρίζω πως πέρα από τους Agnes Vein, παίζεις ντραμς και στους Katavasia, Freefal, Hail Spirit Noir. Πως μπορείς και καταφέρνεις να αφιερώνεις χρόνο για όλες αυτές τις μπάντες?

Εντάξει δεν είναι τόσο δραματικό όσο φαίνεται μιας και μόνο Agnes και Freefall είναι μπάντες με σταθερά εβδομαδιαία τριβή. Τόσο οι Katavasia, όσο και οι HSN είναι μπάντες που θα χρειαστούν δουλειά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Όταν και εφόσον προκύπτει κάτι έξτρα θα προσπαθήσω να προετοιμαστώ και να προσαρμοστώ αναλόγως. Πέρα από αυτό και σε συνδυασμό με τα βεβαρημένα προγράμματα του καθημερινού τρεξίματος, χρειάζεται σίγουρα καλό προγραμματισμό και αρκετές θυσίες καθώς και τα κοντινά σου άτομα να δείχνουν κατανόηση, κάτι στο οποίο ευτυχώς είμαι απόλυτα καλυμμένος!

Το μυστικό πάντως είναι ότι με το να είσαι ομαδικός παίχτης μπορείς εύκολα να ανακατευτείς σε πολλά projects παραβλέποντας έτσι τη γενικότερη έλλειψη μουσικής παιδείας και πραγματικού ταλέντου!

Θα ήθελα να μου μιλήσεις για το πολύ όμορφο εξώφυλλο του δίσκου. Ποιος ευθύνεται για αυτό και αν έχει να κάνει με το νόημα που θέλετε και εσείς να περάσετε μέσα από την μουσική σας.

Η δουλειά πίσω από το εξώφυλλο είναι καθαρά υπόθεση του φωτογράφου και καλού φίλου Βαγγέλη Νεοφώτιστου, ο οποίος απέδωσε φωτογραφικά την ατμόσφαιρα του άλμπουμ, μέσα από τη δική του οπτική. Θεωρήσαμε πως δένει με τη μουσική και το όλο concept μας, μιας και είναι ανοιχτό σε ερμηνείες, μίνιμαλ (κάτι που σίγουρα επιδιώκαμε) ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και μία κινηματογραφική επίστρωση. Επιπλέον δένει και με το εξώφυλλο του προηγούμενου μας άλμπουμ "Soulship" το οποίο είναι και πάλι βασισμένο σε φωτογραφία τραβηγμένη από το Βαγγέλη! Νοηματικά, όπως ανέφερα και πιο πάνω, το εξώφυλλο του Deathcall είναι επίτηδες αρκετά ανοιχτό σε ερμηνείες, προσωπικά όμως αισθάνομαι πως αποτυπώνει πολύ όμορφα τα συναισθήματα που θέλουμε να περάσουμε στον ακροατή.

Ποιοι καλλιτέχνες σε επηρέασαν ώστε να ασχοληθείς με τα ντραμς και ποια είναι τα αγαπημένα σου συγκροτήματα?

Θα έλεγα πως ξεκίνησα θαμάζοντας όλα τα κλασσικά τυμπανιστικά μεγαθήρια του ευρύτερου ροκ και metal τερέν και στη πορεία προστέθηκαν και κάποιοι επιπλέον από διαφορετικούς μουσικούς χώρους (όπως και συνεχίζουν ακόμα να προστίθενται!). Έτσι, ξεκίνησα παίζοντας σε αυτοσχέδια σπιτικά σετ κομμάτια των AC/ DC (νομίζοντας βλακωδέστατα στη παιδική μου αφέλεια πως είναι εύκολα) ενώ στη συνέχεια άρχισα να πορώνομαι με drummers όπως ο Dave Lombardo, Neil Peart, Mick Harris,Igor Cavalera, Ken Owen, Pete Sandoval, Donald Tardy και άλλους πολλούς. Το τελευταίο διάστημα δίνω περισσότερο προσοχή σε drummers που υπηρετούν 100% τη σύνθεση και όχι το δική τους αυτοπροβολή όπως ο Jeff Porcaro, ο οποίος μπορεί και να είναι ο καλύτερος ροκ ντράμερ όλων των εποχών! Με τις μπάντες τώρα, είναι πολύ δύσκολο να κάνω ένα τοπ 5 χωρίς να μετανιώσω την επόμενη στιγμή γιατί άφησα τους τάδε ή τους δείνα απ' έξω. Αν θες πάντως μπορώ να σε κάνω πανεύκολα ένα τοπ 3 με τη ΜΗ αγαπημένα μου συγκροτήματα αυτή τη περίοδο χαχαχαχα. Πάντως η πρώτη μου μεγάλη αγάπη ήταν και παραμένουν οι AC/DC!

Ποιος είναι ο στόχος που θέλετε να πετύχετε με τους Agnes Vein και πως θέλετε να σας θυμούνται οι οπαδοί σας μετά από αρκετά χρόνια?

Ο βασικότερος στόχος είναι να συνεχίζουμε να παίζουμε μαζί και να δημιουργούμε μουσική ανεξάρτητα από τις όποιες αντίξοες συνθήκες. Τώρα για να είμαι ειλικρινής (και μιλώντας μόνο για μένα) δε πιστεύω ότι θα μας θυμάται κανείς μετά από αρκετά χρόνια, εδώ λίγο πριν τη κυκλοφορία του άλμπουμ μας είχαν ξεχάσει πράγμα απόλυτα λογικό με τόσο καταιγισμό πληροφορίας! Αν πάντως θα ευχόμουν να μας θυμούνται κάπως, αυτό θα ήταν σα μια μπάντα με τον δικό της χαρακτηριστικό ήχο, που έβαζε πάνω από όλα τα παρελκόμενα στη μουσική καθαυτή και δε φοβόταν (σε αντίθεση με το μουσικό ύφος που υπηρετούσε), να τσαλακώσει την όποια σοβαροφάνεια και να σπάσει πλάκα με τη πάρτη της. 

Κάποια στιγμή παρουσιάσατε ζωντανά, σε μία πολύ έξυπνη κίνηση, όλο το νέο σας άλμπουμ στα Blueberry Studios. Υπάρχει πιθανότητα αυτή η εμφάνιση να κυκλοφορήσει επίσημα σε μορφή DVD?

Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, αυτό ήταν εξ ολοκλήρου ιδέα της Venerate! Δε νομίζω να συμβεί κάτι τέτοιο, μιας και αφενός υπάρχει στο YouTube στην ολότητα του, αφετέρου τα DVD σα format είναι κάτι το οποίο δεν έχει πλέον την αίγλη που είχε κάποτε. Επιπλέον το session αυτό είναι διαθέσιμο σα digital release σε όλες τις πλατφόρμες και το βασικότερο είναι πως δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ορδές κόσμου που να χρειάζονται μια τέτοια κυκλοφορία σε DVD/ Blu-ray! Μάλλον με ερωτήσεις περί κυκλοφορίας DVD προδίδεις την ηλικία μας αγαπητέ χαχαχαχαχα 

Φοίβο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη, ο επίλογος είναι όλος δικός σου.

Κώστα εγώ σ ευχαριστώ για την υποστήριξη και τη φιλοξενία! Περιμένουμε όλους τους πολυπληθείς Σαλονικιούς μας φίλους το Σάββατο 25 Φλεβάρη στο 8ball για μια ερεβολαγνική μυσταγωγία, δίπλα στους κτηνώδεις Embrace Of Thorns!





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου