Τετάρτη 17 Μαΐου 2023


 Σήμερα θα κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο για να θυμηθούμε το ποια ήταν η πρώτη δισκογραφική κυκλοφορία των Nirvana μετά την απροσδόκητα τεράστια επιτυχία του δεύτερου album τους Nevermind. Τον Απρίλιο του 1992 λοιπόν, ένα χρόνο δηλαδή πριν την κυκλοφορία του album 'In Utero' οι Nirvana μέσω μιας σχετικά άγνωστης τότε εναλλακτικής μπάντας των Jesus Lizard γνώρισαν έναν άνθρωπο που θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην επόμενη δουλειά τους και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Steve Albini! Ο Kurt Cobain λάτρεψε όλες τις προηγούμενες δουλειές που είχε κάνει ο συγκεκριμένος παραγωγός και του πρότεινε να αναλάβει αυτός τα ηνία της παραγωγής για το νέο album των Nirvana δίνοντας του πλήρη ελευθερία κινήσεων. O Albini που μόλις είχε ολοκληρώσει το album των The Jesus Lizard, 'Liar' δέχτηκε αμέσως και έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους. Ενδιάμεσα όμως ο  Cobain ήθελε με κάποιο τρόπο να υποστηρίξει την μπάντα των Lizard και έτσι παρακάμπτοντας το αποκλειστικό συμβόλαιο που είχαν οι Nirvana με την Geffen άρχισε τις συνομιλίες με την μικρή και ανεξάρτητη εταιρία τους Touch And Go ώστε με κάποιο τρόπο να συμμετείχε αυτός και η μπάντα του σε μια από τις επόμενες κυκλοφορίες του συγκροτήματος. O ίδιος ο David Geffen μαθαίνοντας το ενδεχόμενο οι Nirvana να κυκλοφορήσουν τότε κάτι εκτός συμβολαίου απείλησε την μικρή ανεξάρτητη εταιρία ακόμα και με λουκέτο αλλά δέχτηκε να συμβιβαστεί όταν ο Cobain του δήλωσε ρητά πως αν δεν προχωρούσε κάποια συνεργασία του με τους Jesus Lizard ο ίδιος ήταν διατεθειμένος είτε να παρατείνει κατά πολύ την κυκλοφορία του νέου album είτε ακόμα και να αποχωρήσει από τους Nirvana! Τελικώς η Σολομώντειος λύση ήρθε από τον Geffen: Οι Nirvana θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν με μια άλλη δισκογραφική εταιρία σε μια περιορισμένη έκδοση ένα νέο τους τραγούδι μέσω ενός split single με τους The Jesus Lizard υπό τους όρους αυτό το τραγούδι να μην έμπαινε στο 'In Utero' Album αλλά και να μην υπήρχε από την πλευρά της μπάντας καμιά προσπάθεια προώθησης του ούτε μέσω διαφήμισης - video αλλά ούτε και μέσω live εκτελέσεων του! Μετά από την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας σχεδόν αμέσως οι Nirvana μπήκαν στο studio για να ηχογραφήσουν το Oh, The Guilt. 



Την παραγωγή οι Nirvana την ανέθεσαν σε έναν αδερφικό φίλο του Dave Grohl τον Barret Jones ενώ και η ηχογράφηση του Oh, The Guilt έγινε στο μικρό studio του δεύτερου. Τους στίχους του τραγουδιού τους είχε γράψει ο Cobain ενώ την μουσική υπέγραφαν και οι τρεις Nirvana κάτι το οποίο συνέβη άλλες δύο φορές στην ιστορία του συγκροτήματος. Η περιορισμένη έκδοση της κυκλοφορίας που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 περιελάμβανε περίπου 80.000 κόπιες παγκοσμίως εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν στις Η.Π.Α. ως 7'', cassete single και cd single, στο Ηνωμένο Βασίλειο ως 7'' μπλε βινύλιο και cd single, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ως απλό cd single και 12'' βινύλιο ενώ η σπανιότερη του φόρμα ήταν αυτή που κυκλοφόρησε στην Αυστραλία σε μόλις 1500 αντίτυπα σε 7'' picture disc. Το εξώφυλλο του split single το είχε διαλέξει ο Kurt Cobain και ήταν στην πραγματικότητα o ζωγραφικός πίνακας του Malcom Bucknall, 'Old Indian And White Poodle' του 1976. Oι κόπιες του split single ξεπούλησαν σε λίγες μέρες και το single στην συγκεκριμένη αυτή μορφή δεν επανακυκλοφόρησε ποτέ. 




Το Oh, The Guilt σαν τραγούδι ήταν αυτό που λέμε το πρώτο χαστούκι των Nirvana στην τότε mainstream πραγματικότητα του grunge την οποία λίγο πολύ οι ίδιοι έστω και άθελα τους είχαν δημιουργήσει! Θα χρησιμοποιήσω για να το περιγράψω τον τίτλο ενός παλιού τραγουδιού του Iggy Pop: 'Raw Power'! Εδώ με απόντα τον Butch Vig δεν θα ακούσεις την κρυστάλλινη παραγωγή του Nevermind στις κιθάρες ενώ το μπάσο και τα drums είναι πολύ περισσότερο επιθετικά προιδεάζοντας με αυτό τον τρόπο τον ακροατή για το τι θα επακολουθούσε λίγο καιρό αργότερα στο 'In Utero'. Ο David Geffen είχε δηλώσει τo 1992 χαριτολογώντας πως οι Nirvana μετά από το Nevermind θα έκαναν επιτυχία ακόμα και αν κυκλοφορούσαν ένα νέο album που θα περιείχε μόνο τα παλαμάκια τους. Ο Cobain θέλοντας τότε στην ουσία να τον τρολάρει έβαλε στην original εκτέλεση του Oh, The Guilt  ηχογραφημένο τον αναπτήρα του να παίζει ρυθμικά σε όλη την διάρκεια του! Ο αναπτήρας αφαιρέθηκε από την μίξη  στην επανέκδοση του Oh The Guilt στο 'With The Lights Out Box' αρκετά χρόνια αργότερα. Έχω συμπεριλάβει στο άρθρο μου και τις δύο εκδόσεις του τραγουδιού ώστε να ακούσετε την διαφορά! 



Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω αν κάποιος ήθελε να περιγράψει με λίγες λέξεις το Oh, The Guilt θα μπορούσε απλά να πει ότι ακούγεται σαν ένα τραγούδι του 'Bleach' album με τον Dave Grohl στα drums. Το Oh The Guilt όπως προανέφερα κυκλοφόρησε εκ νέου στο 'With The Lights Out Box' μετά τον θάνατο του Cobain ενώ μπορείτε να το ακούσετε σε αρκετά live - bootlegs των Nirvana με τελευταία του εκτέλεση αυτή του 1991. Στο διαδίκτυο θα βρείτε επίσης και κάποια demos με το τραγούδι σε πρώιμο στάδιο. Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως ο στόχος του Kurt Cobain να υποστηρίξει και να βοηθήσει με την κυκλοφορία αυτού του split single τους Jesus Lizard επετεύχθη αφού το 'Puss' είναι μέχρι και σήμερα το μοναδικό single αυτής της μπάντας που κατάφερε να φτάσει στο Top Ten των H.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου.  






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου